Τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας, του Πειραιά, φαίνονται εντυπωσιακά, σε όλα τα μεγέθη.

Στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΟΛΠ Α.Ε., παρατηρούμε νέα άνοδο του κύκλου εργασιών, με 154,2 εκατ. ευρώ, έναντι 132,9 εκατ. της χρήσης του 2020 (+16%). Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων έφθασαν τα 49,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 36,9 εκατ. του 2020 (+33,3%), με τα κέρδη ύστερα από φόρους να φθάνουν τα 36,8 εκατ., ήτοι +39,4% σε σχέση με το 2020. Επίσης, το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανήλθε σε 0,63 ευρώ (+57,5% έναντι του 2020).

Για να εμφανιστούν αυτά τα στοιχεία, που καταγράφουν την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της ΟΛΠ Α.Ε., υπήρξαν συστηματικές επενδύσεις με μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο λιμάνι του Πειραιά, τα τελευταία χρόνια.

Ο Προβλήτας I, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, είχε αύξηση 13,9% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, το Car Terminal +40,6% στη διακίνηση οχημάτων, κατέφθασαν 379 κρουαζιερόπλοια και ο αριθμός των δεξαμενιζόμενων πλοίων στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής παρουσίασε αύξηση 16,5%, όλα σε σχέση με το 2020.

Καταλήγοντας, ο Οργανισμός κατέβαλλε στο ελληνικό δημόσιο 26,5 εκατ. ευρώ (εισφορές, φόροι και μερίσματα), ενώ όσο αυξάνεται ο τζίρος της ΟΛΠ Α.Ε. τόσο αυξάνεται και το ποσό που λαμβάνουν οι όμοροι δήμοι, καθώς με τη σύμβαση παραχώρησης μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αυξήθηκε το ποσοστό ανταλλάγματος του τζίρου που πληρώνει ο Οργανισμός στο ελληνικό δημόσιο από το 2% στο 3,5% με ειδική πρόβλεψη το ποσό αυτό να δίνεται στους όμορους δήμους. Μάλιστα, το 2021 το ποσό αυτό ξεπερνά τα 5.500.000 εκατ. ευρώ.

«Η ΟΛΠ Α.Ε. είναι μια εταιρεία με ανθεκτικότητα και ισχυρές βάσεις που υπεύθυνα συνεχίζει να εφαρμόζει και να υλοποιεί τη στρατηγική της για το Λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ήδη πια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα καλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης. Η υλοποίηση του υποχρεωτικού επενδυτικού προγράμματος της ΟΛΠ Α.Ε. συνεχίζεται σταθερά και με απόλυτη συνέπεια, η οποία πέραν της ενδυνάμωσης της οικονομικής θέσης της εταιρείας δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία. Με την ίδια αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε τη δυναμική πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, παραμένοντας πιστοί στο όραμα ο Πειραιάς να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη και ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια στον κόσμο, σε όρους περιβάλλοντος, ψηφιοποίησης, κοινωνίας και διακυβέρνησης», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΠ Α.Ε., Yu Zenggang.





ΠΗΓΗ