Ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε από την 1η Απριλίου, για τη φετινή τουριστική σεζόν. Μολονότι φέτος άνοιξε νωρίτερα, και πολλά ξενοδοχεία ήδη υποδέχονται τουρίστες σε ορισμένα νησιά, με τους ξένους tour operator να βάζουν περισσότερες πτήσεις στο πρόγραμμά τους, για το 2022, και παρά τη μικρή επέκταση της περιόδου προς τον Νοέμβριο, εντούτοις στην Ελλάδα εξακολουθούμε να μιλάμε για «τουριστική σεζόν».

Βέβαια, τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ότι η χρονιά θα κινηθεί πολύ καλά και ίσως πλησιάσει σε μεγάλο βαθμό τα νούμερα της χρονιάς ρεκόρ, του 2019.

Όμως, ο θερινός τουρισμός δεν αρκεί. Κανονικά, σε μια χώρα, όπως η δική μας, με πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνεια, με περίφημα νησιά, απίστευτο ορεινό όγκο και εξαιρετικές πόλεις που τα έχουν όλα, στην Ελλάδα, λοιπόν, θα έπρεπε να έχουμε 365 ημέρες τουριστική σεζόν.

Ωστόσο, όλα αυτά προϋποθέτουν κινήσεις στρατηγικές, μεθοδικότητα, πλουραλισμό ιδεών και βέβαια δυνατότητες ανάδειξης περισσότερων περιοχών.
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται συνεχώς από διάφορα στοιχεία, με τα τελευταία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να διατηρούν τον προβληματισμό για τον τουρισμό των πόλεων, και των ορεινών περιοχών.

Στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το ποσοστό όσων ήταν ανοικτά τον Μάρτιο, είναι στο 85,0%, αλλά με τη μέση πληρότητα μόλις στο 38,4%, ενώ η μέση πληρότητα, με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων
συνεχούς λειτουργίας, είναι 31,2% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 53 ευρώ.

Στα ορεινά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 89,4% ήταν ανοικτά, με μέση πληρότητα στο 31,3% και με αναγωγή επί τους συνόλου, στο 27,6% και η μέση τιμή του δωματίου στα 60 ευρώ.

Οσον αφορά στα ξενοδοχεία πόλης συνεχούς λειτουργίας, ανοικτά ήταν το 83,6%, η μέση πληρότητα στο 39,9% (με αναγωγή 31,4%) και η μέση τιμή στα 51 ευρώ.





ΠΗΓΗ