Οι τράπεζες της Ελβετίας κατέχουν ρωσικό πλούτο αξίας έως και 213 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά η ένωση χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία παρέχουν μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό των ελβετικών θησαυροφυλακίων.

Η Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών (SBA) υπολόγισε ότι οι τράπεζες διατηρούν από 150 δισεκατομμύρια έως 200 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (192 δισεκατομμύρια ευρώ), χρήματα από Ρώσους πελάτες σε λογαριασμούς offshore.

Αυτό δείχνει ότι η έκταση των συναλλαγών των πλούσιων Ρώσων με τράπεζες στην Ελβετία, το μεγαλύτερο κέντρο υπεράκτιου πλούτου στον κόσμο, είναι πολύ πιο εκτεταμένη, από ότι φαινόταν σε οικονομικους ισολογισμούς τραπεζών.

Η αποκάλυψη της SBA είναι σπάνια για την Ελβετία, η οποία έχει απορρίψει πολλά προηγούμενα αιτήματα διαφάνειας, και έρχεται στο φως καθώς έκανε το ασυνήθιστο βήμα της εφαρμογής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά μετρητά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Υπάρχει έντονος δημόσιος διάλογος στην Ελβετία σχετικά με τον ρόλο της, με την Mattea Meyer, συμπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, να ζητά από την Ελβετία να καταργήσει τα μετρητά που ανήκουν σε Ρώσους κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του.

″Ένα μέρος ανήκει σε ολιγάρχες πιστούς στο Κρεμλίνο. Τα χρήματα και η δραστηριότητά τους… βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ελβετία ”πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει τις κάνουλες χρημάτων”.

Η εκτίμηση της SBA, η οποία ειναι πολύ μεγαλύτερη απ′ τις αρχικές ενδείξεις τγια την έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία, καθιστά σαφές το μέγεθος του έργου της επιβολής κυρώσεων, όπως το πάγωμα των κεφαλαίων.

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχει ουσιαστικές εκτιμήσεις σχετικά με τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς συγκεντρώνει τις αναφορές των τραπεζών που αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο ελβετικό κατάλογο κυρώσεων.

Παρά την εκτίμηση για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, η SBA τόνισε ότι αυτά αποτελούσαν μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελβετία, η οποία θεωρείται παραδοσιακά ως ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματα πλουσίων.

″Το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πελατών αντιπροσωπεύει πιθανότατα ένα μερίδιο σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό των συνολικών διασυνοριακών περιουσιακών στοιχείων που κατατίθενται σε ελβετικές τράπεζες”, ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters την Τετάρτη.





ΠΗΓΗ