Παραμένει αρκετά γερασμένος ο στόλος των κυκλοφορούντων οχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ειδικά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ACEA, την Ενωσης των Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, για το 2020, τα επιβατικά αυτοκίνητα έχουν, πλέον, μέσο όρο ηλικίας 11,8 ετών, τα βαν 11,9 χρόνια, τα φορτηγά 14,1 χρόνια και τα λεωφορεία 12,8 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ΙΧ, η Λιθουανία και η Ρουμανία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, ηλικίας σχεδόν 17 ετών, ενώ τη μικρότερη ηλικία βρίσκουμε στο Λουξεμβούργο (6,7 χρόνια). Η Ελλάδα αγγίζει το όριο των πιο γερασμένων στόλων, με ηλικία 16,6 έτη.

Τώρα, στα βαν και τα ελαφρά επαγγελματικά, η Ελλάδα έχει τον πιο γερασμένο στόλο με ηλικία 20,2 έτη (!), όταν η μέση ηλικία στην ΕΕ είναι 11,9 έτη. Από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία), η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο με 13,8 έτη, ακολουθούμενη από την Ισπανία (13,3 έτη). Τη μικρότερη ηλικία σε αυτά τα οχήματα, έχει η Αυστρία, με 6,4 έτη.

Οσον αφορά στα φορτηγά, ο μέσος όρος ηλικίας στην ΕΕ είναι 13,9 έτη, όμως κι εδώ η Ελλάδα, με 21,4 έτη, κατέχει την αρνητική πρωτιά, με τον παλαιότερο στόλο φορτηγών. Τα νεότερα κυκλοφορούν στο Λουξεμβούργο (6,7 έτη) και στην Αυστρία (7 έτη).

Στα λεωφορεία, και πάλι η Ελλάδα έχει τα παλαιότερα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με μέσο όρο ηλικίας τα 19 έτη, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 12,8 ετών. Μόνο έξι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν στόλο λεωφορείων ηλικίας μικρότερης των 10 ετών: Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Αυστρία, η οποία διαθέτει και τον μικρότερο μέσο όρο στην ΕΕ με μόλις 4,5 χρόνια.

Η Ελλάδα «πληρώνει», κυρίως, τη δεκαετή οικονομική κρίση, που καταρράκωσε τις πωλήσεις των καινούργιων οχημάτων, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί ο στόλος των κυκλοφορούντων οχημάτων.





ΠΗΓΗ