Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές, που λέμε στην καθομιλουμένη. Αυτοκίνητα για όλα τα γούστα, που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και του πιο ιδιαίτερου υποψήφιου αγοραστή.

Η VW είναι από τις μάρκες που έχει κατασκευάσει αυτοκίνητα με γνώμονα να μην αφήσει εύκολα κάποιον να βγει από την αντιπροσωπεία, μη έχοντας επιλέξει μοντέλο να αγοράσει.

Ειδικά στην κατηγορία των SUV – Crossover, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής, εμπορική, στην Ελλάδα και εν γένει στην Ευρώπη, η γερμανική μάρκα διαθέτει στα μικρά και μεσαία αμαξώματα το T-Roc, το T-Cross και εσχάτως το Taigo. Ουσιαστικά πρόκειται για την coupe εκδοχή του Polo, με το οποίο μοιράζεται το ταμπλό – για εξοικονόμηση κόστους, βασισμένο στην ίδια μεταβλητή πλατφόρμα του ομίλου.

Μεγαλύτερο σε μέγεθος από το T-Roc (4,266 μ.), πλησιάζοντας σε διαστάσεις το T-Cross, ξεχωρίζει για την κεκλιμένη γραμμή οροφής που του προσδίδει τη διαφορετικότητα στη γκάμα της μάρκας, όντας και πιο χαμηλό. Με LED φωτιστικά μπροστά και πίσω, σπορτίφ στυλ, ράγες οροφής, βέβαια, και ζάντες αλουμινίου που παραπέμπουν σε έλικα, το Taigo σου «γεμίζει» το μάτι.

Η καμπίνα, εκτός από το ταμπλό που θυμίζει Polo, διακατέχεται από αρκετά μαλακά πλαστικά, ψηφιακή τεχνολογία στον πίνακα οργάνων, σπορτίφ τιμόνι με paddles για το αυτόματο κιβώτιο και οθόνη αφής. Θα ήθελα λίγο χρώμα, όμως οι Γερμανοί της VW παραμένουν πιστοί στις σκουρόχρωμες επιλογές, που καλύπτουν τον μέσο αγοραστή.

Οι πίσω επιβάτες, αν είναι υψηλότερου αναστήματος, θα έχουν θέμα με τον χώρο για τα κεφάλια, λόγω της coupe σχεδίασης. Πάντως, υπάρχουν πολλές θήκες μικροαντικειμένων και ποτηροθήκες, ενώ και τα 438 λίτρα του χώρου αποσκευών είναι υπερ-αρκετά για ένα ταξίδι.

Η έκδοση δοκιμής με το τρικύλινδρο μοτέρ βενζίνης 1.0 lt, αποδίδει 110 ίππους, μια τιμή καλή, χωρίς να φθάνει, βέβαια, τις turbo εκδόσεις του ανταγωνισμού. Ωστόσο, είναι σπιρτόζικο, χάρη στα 200 Nm ροπής, κάτι που φαίνεται στη Sport ρύθμιση, αλλά σε αυτή τη περίπτωση η κατανάλωση ανεβαίνει λίγο. Στο ρολάρισμα, όμως, και με σταθερή ταχύτητα, η κατανάλωση είναι πολύ προσιτή, και οδηγώντας διαπιστώσαμε τιμή λίγο κάτω από τα 8 λίτρα, αρκετά ψηλότερα από την τιμή που δίνει εργοστασιακά η εταιρεία (5,9 λίτρα στα 100 χλμ.).

Τα 1.260 κιλά βάρους του αμαξώματος, δεν ζορίζουν πολύ το μοτέρ, όμως αν είναι φορτωμένο το αυτοκίνητο θέλει το πόδι να μην είναι κοντά στο… πάτωμα. Με προοδευτικό πάτημα θα κινηθεί στα ορεινά κομμάτια, και θα αλλάζει τις σχέσεις στο DSG κιβώτιο με ομαλό τρόπο.

Η ανάρτηση συμπεριφέρεται σχετικά καλά, ήπια, και θα αρέσει στον μέσο οδηγό με τη μαλακή αίσθηση που έχει.

Γενικά οι Γερμανοί δημιούργησαν ένα coupe Crossover – SUV που αισθητικά δείχνει ξεχωριστό στον δρόμο, χωρίς να είναι και τόσο ξεχωριστό οδηγικά.

Θα στρίψει καλά, θα φρενάρει επίσης, έχει καλό πάτημα, αλλά όλα στο ίδιο επίπεδο, χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό να ξεπερνά τον μέσο όρο.

Θα πάρει κοινό, κι αυτό είναι βέβαιο, όπως επισήμανα στην αρχή, αλλά ίσως μεταξύ αυτών που ήθελαν να αγοράσουν VW και όχι τόσο να προσελκύσει πελάτες άλλης μάρκας.





ΠΗΓΗ