Ως είθισται, το επετειακό αυτοκίνητο που περνά τη γραμμή παραγωγής, περιστοιχίζεται από έναν αριθμό. Κι όσα περισσότερα μηδενικά έχει, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά.

Στην περίπτωση της ρουμανικής Dacia, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον γαλλικό όμιλο της Renault, ένα μοντέλο Duster Extreme L.E., σε χρώμα Urban Grey, που βγήκε από το εργοστάσιο Mioveni (Ρουμανία), φωτογραφήθηκε με τον αριθμό 10.000.000 στο πάνω μέρος, όταν το επετειακό μοντέλο από τη γέννηση της μάρκας, το 1968.

Οι πιο χαρακτηριστικοί αριθμοί της Dacia, σε επίπεδο παραγωγής αυτοκινήτων, είναι:
• 2,6 εκατ. Dacia Sandero & Sandero Stepway, το όχημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε ιδιώτες στην Ευρώπη από το 2017
• 2,3 εκατ. Dacia 1300 (και παραλλαγές)
• 2,1 εκατ. Dacia Duster, το SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε ιδιώτες πελάτες στην Ευρώπη από το 2018
• 1,95 εκατ. Dacia Logan και Logan MCV

Η Dacia άρχισε να συναρμολογεί το πρώτο της όχημα, το Dacia 1100, τον Αύγουστο του 1968. Την επόμενη χρονιά, το εμβληματικό Dacia 1300 γέννησε μια ολόκληρη οικογένεια παραγώγων μοντέλων (sedan, station wagon, sports coupe, LCV) και παρέμεινε στην παραγωγή για 35 χρόνια, αφήνοντας το στίγμα του στο ρουμανικό αυτοκινητιστικό τοπίο.

Η εξαγορά της μάρκας από τον όμιλο Renault το 1999 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Dacia. Με την κυκλοφορία του Logan, το 2004, η Dacia έγινε διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία και ο ρυθμός των πωλήσεων επιταχύνθηκε. Το 2005, η Dacia ανοίγει μια γραμμή παραγωγής εκτός Ρουμανίας, στο εργοστάσιο Somaca στην Καζαμπλάνκα (Μαρόκο).

Η επέκταση της γκάμας μοντέλων (Sandero, Duster κ.λπ.) και οι άμεσες επιτυχίες τους, καθιστούν απαραίτητη την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας:

Το 2012 εγκαινιάστηκε το ολοκαίνουργιο εργοστάσιο στο λιμάνι της Ταγγέρης (Μαρόκο), το 2016 άνοιξε η γραμμής παραγωγής στο Oran, αποκλειστικά για την αγορά της Αλγερίας, και το 2020 ξεκίνησε η παραγωγή του Spring, του πρώτου 100% ηλεκτρικού οχήματος της Dacia, στο εργοστάσιο Shyian στην Κίνα.
Τα οχήματα της Dacia, πωλούνται σήμερα σε 44 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου.





ΠΗΓΗ