Walter Bibikow via Getty Images

Πολλά τα Ξενία ανά τη χώρα, τα οποία τη δεκαετία του 60, όταν άρχισαν να κατασκευάζονται, αποτελούσαν κόσμημα για κάθε περιοχή και πόλο τουριστικής ανάπτυξης. Τα χρόνια πέρασαν, ο ΕΟΤ δεν μπόρεσε να τα διαχειριστεί κατάλληλα και περιήλθαν σε αχρηστία και εγκατάλειψη.

Η ΕΤΑΔ προχωρά στην αξιοποίησή του, επινοικιάζοντάς τα, όπως έκανε και με το Ξενία Καστοριάς.

Η σύμβαση παραχώρησης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπογράφηκε από την υπουργό Λίνα Μενδώνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Στέφανο Δ. Βλαστό.

Η παραχώρηση σηματοδοτεί την αποκατάσταση  του Ξενία Καστοριάς, αφού προηγηθεί η εκπόνηση των σχετικών μελετών, και η σύνδεσή του με το παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 40 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το περιθώριο υλοποίησης του σκοπού της σύμβασης είναι 5 έτη.

Το Ξενία Καστοριάς βρίσκεται στη θέση Δεξαμενή (ή Κουλέ) του Δήμου Καστοριάς, μια ιδιαιτέρως προνομιακή θέση  με εξαιρετική πανοραμική θέα στη λίμνη. Καταλαμβάνει οικοπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας 1.961,00 τ.μ. μετά κτιριακών εγκαταστάσεων επιφανείας 1.665,60 τ.μ.

Το «ΞΕΝΙΑ Α’» ή «Ξενία της Λίμνης», όπως ονομάζεται από την τοπική κοινωνία, ήταν ξενοδοχείο δυναμικότητας 25 δωματίων και 49 κλινών το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 με σχέδια του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Σφαέλλου και της Μαρίκας Ζαγορησίου, και αποτελεί δείγμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής, ενώ αντιπροσωπεύει την πρώτη περίοδο της κατασκευής των κτιρίων του ΕΟΤ.

STOLIS PANAGIOTIS

Στέφανος Βλαστός, Λίνα Μενδώνη 

«Από τον Οκτώβριο του 2020, που επισκεφθήκαμε την Καστοριά μαζί με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, διαπιστώσαμε την ανάγκη ανάπτυξης του Βυζαντινού Μουσείου της πόλης, το οποίο διαθέτει μοναδικά εκθέματα. Αναζητήσαμε τον βέλτιστο τρόπο επέκτασης του Μουσείου για την ανάπτυξη της μόνιμης έκθεσης. Το παρακείμενο Ξενία Καστοριάς, οικοδόμημα εμβληματικό για την πόλη, το οποίο φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Χαράλαμπου Σφαέλλου, είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και ιστορικής σημασίας του.

Η αποκατάστασή του, με την παράλληλη επανέκθεση της συλλογής του Βυζαντινού Μουσείου, θα λειτουργήσει ως ένας ελκυστικός πολιτιστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος για την πόλη της Καστοριάς», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου καθώς η ΕΤΑΔ σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού συμβάλλει με τον πλέον βέλτιστο τρόπο στην αξιοποίηση του Ξενία Καστοριάς, ενός ακινήτου ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε λύση και  αναδεικνύουμε ένα εμβληματικό ακίνητο, του οποίου η αξιοποίηση παρέμενε βαλτωμένη επί δεκαετίες. Η συμφωνία καταδεικνύει τη θετική βούληση της Εταιρείας και την πάγια επιδίωξή της για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όταν αυτό κρίνεται εφικτό και επωφελές και για τις δύο πλευρές», επισήμανε ο Στέφανος Δ. Βλαστός.





ΠΗΓΗ