Οι φόβοι για σκληρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις της Κίνας στην Ταιβάν, μετά την επίσκεψη Πελόσι, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Μετά την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, το Πεκίνο περιόρισε την εμπορική «τιμωρία» του προς το νησί μόλις στο 0,04% στις μεταξύ τους εμπορικές συμφωνίες, καθιστώντας το ζήτημα περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό.
Το Πεκίνο είχε αρχικά απειλήσει με τη διακοπή εισαγωγών εσπεριδοειδών, κατεψυγμένων ψαριών, γλυκών και μπισκότων από την Ταιβάν και εξαγωγές φυσικής άμμου προς τη χώρα.
Τι δείχνουν οι εμπορικοί αριθμοί
Σύμφωνα με το CNBC, οι εξαγωγές της Ταϊβάν στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθαν σε 113 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και οι εισαγωγές της από την Κίνα σε περίπου 82 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των επανεξαγωγών και των επανεισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου εμπορίου της Ταϊβάν.
Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο μέρος των μεταξύ τους εμπορικών συμφωνιών αφορά τα ηλεκτρικά μηχανήματα, ηλεκτρονικά και τεχνολογικά εξαρτήματα, τα οποία το Πεκίνο χρειάζεται για την ισχυρή βιομηχανική της παραγωγή και έχει εξαιρέσει από τις κυρώσεις.
Από το σύνολο των εισαγωγών της Ταϊβάν από την Κίνα το 2021, το 65% αφορούσαν προϊόντα και εξαρτήματα τεχνολογίας, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των εξαγωγών της Κίνας προς την Ταιβάν.
Σταγόνα στον ωκεανό
Μετά την μεγάλη ανησυχία για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να λάβει η επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι στο νησί, το οποίο το Πεκίνο επιμένει ότι ανήκει στην επικράτεια του, φαίνεται ότι η κανονικότητα στις οικονομικές συνεργασίας των δύο πλευρών αποκαθίσταται.
Το Πεκίνο, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού επέβαλλε κυρώσεις στις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, που είναι απλά μια σταγόνα στον εμπορικό ωκεανό καθώς ανήλθαν σε μόλις 3,5 εκατομμύρια δολάρια του 2021.
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς άμμου στην Ταιβάν άλλωστε, είναι η Αυστραλία και το Βιετνάμ, που παρείχαν περίπου 64 εκατομμύρια δολάρια από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις κατασκευές και σε άλλες βιομηχανίες, αποτελώντας το 70% των αγορών της Ταϊβάν.
Το εμπόριο εσπεριδοειδών, που επίσης περιλαμβάνεται στις κυρώσεις, έφερε στα ταμεία της Ταιβάν μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αν και η ηπειρωτική Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής εσπεριδοειδών της Ταϊβάν.
Οι εξαγωγές ψωμιού, ζαχαροπλαστικής, κέικ και μπισκότων προς την Κίνα άξιζαν συνολικά 50 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
«Οι οικονομικές κυρώσεις της Κίνας κατά της Ταϊβάν είναι μια μακροχρόνια στρατηγική στο διπλωματικό βιβλίο του Πεκίνου. Ωστόσο, η απόφασή της να στοχεύσει σε εμπορικά είδη σχετικά χαμηλής αξίας, αντανακλά τα όρια της εργαλειοθήκης της οικονομικής πίεσης που μπορεί να ασκήσει», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιου εμπορίου στο Economist Intelligence Unit, Νικ Μάρο.
«Αντίθετα, οι τουριστικοί περιορισμοί για τους Κινέζους επισκέπτες στην Ταϊβάν, που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, έχουν μεγαλύτερη οικονομική σημασία. Τα γεωργικά προϊόντα που βρίσκονται τώρα στους τίτλους των εφημερίδων αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του καλαθιού των εξαγωγών της Ταϊβάν. Οπότε ο αντίκτυπος των οικονομικών κυρώσεων στην Ταϊβάν δεν θα είναι πραγματικά αξιοσημείωτος» υπογραμμίζει.