Οι καλοκαιρινές νύχτες στην πλούσια βαυαρική πόλη του Αουγκσμπουργκ φέτος είναι τρομακτικά σκοτεινές και ήσυχες: οι προσόψεις των ιστορικών κτιρίων δεν φωτίζονται, τα φώτα του δρόμου είναι χαμηλά και τα περισσότερα σιντριβάνια δεν λειτουργούν.

Το Αουγκσμπουργκ είναι μεταξύ πολλών πόλεων στη Γερμανία που έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και πυροδότησε κρίση ακρίβειας.

Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους ως απάντηση στις χαμηλότερες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου ενώ προετοιμάζονται ακόμη και για μια πιθανή ολική διακοπή.

Η Γερμανία, ως μία από τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, ηγείται αυτής της προσπάθειας, με μια εθνική εκστρατεία εξοικονόμησης φυσικού αερίου, έτσι ώστε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να έχει αρκετό ώστε να το αντέξει τον ερχόμενο χειμώνα, αν και ειδικοί στον τομέα της ενέργειας λένε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Εύα Βέμπερ, δήλωσε στο Reuters ότι οι λογαριασμοί ενέργειας της πόλης φέτος αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιοι από το περσινό κόστος των περίπου 15,9 εκατομμυρίων ευρώ.

«Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες του Άουγκσμπουργκ ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά δύσκολες στιγμές… όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε πραγματικά να εξοικονομήσουμε ενέργεια», είπε η Βέμπερ.

Η πόλη έχει επίσης μειώσει τη θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες της και εξετάζει ποια φανάρια μπορεί να σβήσει. Οπως και άλλες πόλεις, θέλει ακόμη να περιορίσει τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια.

Περίπου τα μισά γερμανικά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και περίπου το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα. Το αέριο αντιπροσωπεύει επίσης το ένα τρίτο της ενέργειας της βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια, το ήμισυ αυτού του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επιδιώκει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, όταν η ζήτηση συνήθως αυξάνεται, ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα​, ενώ στρέφεται και σε νέες εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, όπως πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγρού φυσικού αερίου (LNG).

Στο πλαίσιο αυτό αυτό επανενεργοποιεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και στοχεύει να ξεκινήσει ένα μοντέλο «δημοπρασίας» αερίου για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.

Το υπουργείο Οικονομίας ξεκίνησε, επίσης, μια εκστρατεία τον περασμένο μήνα καλώντας τους πολίτες να κάνουν πιο σύντομα ντους, να αυξήσουν τη θερμοκρασία του ψυγείου τους κατά 1 βαθμό και να μονώσουν καλύτερα τα σπίτια τους.

«Μείωσα σημαντικά τον χρόνο ντους μου», είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ από το κόμμα των Πράσινων, ο οποίος ανακοίνωσε περισσότερα δεσμευτικά μέτρα την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της θέρμανσης των πισινών σε ιδιωτικές κατοικίες.

Μέχρι και δεκαπλάσιες τιμές

Οι αυξήσεις των τιμών έως και δέκα φορές πάνω για τους νέους καταναλωτές έχουν ήδη δώσει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Οσοι εξακολουθούν να έχουν παλαιά συμβόλαια ενός ή δύο ετών, ωστόσο δεν έχουν ακόμη νιώσει τον πόνο.

Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες ανησυχούν για τους υπέρογκους λογαριασμούς στο τέλος του έτους αναφορικά με τα επιπλέον ενεργειακά κόστη που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές, οι οποίοι μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσουν. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια εταιρεία κατοικιών της Γερμανίας Vonovia δήλωσε ότι θα μειώσει τη θέρμανση για τους ενοικιαστές σε πολλά από τα διαμερίσματά της τη νύχτα.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν 6,4% χαμηλότερη τους πρώτους πέντε μήνες του έτους και 10,8% μικρότερη τον Μάιο, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας BDEW.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είπε στα κράτη μέλη την Τετάρτη ότι πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο.

Αλλά αυτός είναι ένας μέσος όρος – η Γερμανία πρέπει να μειώσει τη χρήση της κατά 30%, δεδομένης της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο.

Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας δίνει προτεραιότητα για το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και στα σημαντικά ιδρύματα, όπως τα νοσοκομεία, ενώ η βιομηχανία θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει τον περιορισμό στην κατανάλωση.

Ωστόσο, σε όλη τη Γερμανία, οι νευρικοί πολίτες προμηθεύονται ξύλα για τζάκια ή ηλεκτρικές θερμάστρες ως αντίδραση στην αύξηση των τιμών και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο τον χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν έως και τους -20 βαθμούς.

Η ζήτηση για ξύλο έχει αυξηθεί 100%, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Η αλυσίδα καταστημάτων DIY Hornbach, η οποία διαθέτει 98 καταστήματα στη Γερμανία, είπε ότι οι πωλήσεις διαφορετικών τύπων καυσίμων και θερμαντικών σωμάτων καθώς και μονωτικών υλικών και ηλιακών πλαισίων άρχισαν να αυξάνονται τον περασμένο Νοέμβριο και ξανά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένες πόλεις σχεδιάζουν να ανοίξουν θερμαινόμενους χώρους, όπου είτε οι άστεγοι είτε αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, μπορούν να βρουν καταφύγιο τον ερχόμενο χειμώνα.





ΠΗΓΗ