To 1/3 του εορταστικού τζίρου αναμένεται να χαθεί φέτος, συμπέρασμα που προκύπτει από την διάθεση των καταναλωτών να περιορίσουν ούτως ή άλλως τα χρήματα που θα διαθέσουν για ψώνια φέτος, είτε με ανοιχτό, είτε με «μισάνοιχτο» το λιανεμπόριο.
Το εύρημα προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) στο διάστημα 9-11 Δεκεμβρίου 2020 μέσω Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 912 καταναλωτών με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναλυτικότερα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 73%, θεωρεί ότι η αξία των αγορών τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένη, ενώ μόλις ένα 5% εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη. Το μεγαλύτερο ποσοστό (39%) θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από 50% σε σχέση με ότι ξόδεψε τη χριστουγεννιάτικη περίοδο το 2019. Ωε εκ τούτου και σύμφωνα με την ανάλυση των απαντήσεων, προκύπτει εκτιμώμενη μείωση αγορών της τάξης του 34%, σε σχέση με τον περυσινό Δεκέμβριο.
Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε μόλις 128€ κατά κεφαλήν, αντικατοπτρίζοντας και την προαναφερθείσα μείωση. Το 14% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 19% μέχρι 50 ευρώ, το 22% έως 100 ευρώ, το 25% από 101 έως 200 ευρώ, το 15% από 200 έως 500 ευρώ και το 5% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά η πλειονότητα των καταναλωτών (55%) εκτιμά ότι θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές. Στην παρούσα φάση, το 88% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας θα συνεχιστεί όλο το 2021, ενώ το 64% θεωρεί ότι θα συνεχιστεί και μετά το 2021, απηχώντας τις ανησυχίες και για την οικονομική θέση των νοικοκυριών, αλλά και τις μικρές ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας.
Όσον αφορά το πότε θα πραγματοποιήσουν αγορές, το 21% – ένας στους 5 καταναλωτές – δήλωσε ότι έχει ήδη ολοκληρώσει τις αγορές του για τα Χριστούγεννα, ποσοστό 42% η αναμένεται να κάνει τις αγορές την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ το 37% την εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Σε σχέση με την πολυσυζητημένη εφαρμογή του μέτρου του click away φαίνεται – τουλάχιστον πριν την εφαρμογή του μέτρου-ότι μόνο 1 στους 4 καταναλωτές εκδήλωνε πρόθεση να το αξιοποιήσει. Υπενθυμίζεται πως η έρευνα ολοκληρώθηκε ακριβώς την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου, από το υπουργείο Ανάπτυξης. Για την ακρίβεια, μόλις το 28% δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να επιλέξει για τις επόμενες αγορές την υπηρεσία παραλαβής από το κατάστημα σε σχέση με την παράδοση στο σπίτι. Το 26% των ερωτηθέντων απάντησε «χλιαρά» στο ενδεχόμενο αυτό ενώ το 42% ήταν κατηγορηματικά αρνητικό.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει πως η ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση καθοδηγεί τις επιλογές στην κατανάλωση, καθώς το ποσοστό εκείνων που θεωρούν την ασφάλεια στις αγορές βασικό κριτήριο αυξήθηκε στο 16% από 10%, συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα καταναλωτικών τάσεων του ΣΕΛΠΕ, έξι μήνες πριν.
Η πλειονότητα πάντως των ερωτηθέντων από τις καταναλωτικές συνήθειες που υιοθέτησαν μέσα στην πανδημία, προτίθενται να κρατήσουν την πρακτική των αγορών από απόσταση (είτε μέσω internet, είτε μέσω τηλεφώνου), αλλά να πετάξουν άμεσα μάσκες και αντισηπτικά, αμέσως μόλις επιλυθεί το υγειονομικό πρόβλημα.