Οι μέτοχοι της Fiat Chrysler και της PSA Peugeot ψήφισαν τη Δευτέρα υπέρ της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, για τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.
Πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι μετοχές της νέας εταιρείας, πρέπει να λανσαριστούν στις αγορές, συγκεκριμένα στο Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται Stellantis, θα έχει την ικανότητα να παράγει 8,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως, πίσω από τις Volkswagen, Toyota και Renault-Nissan, και να κερδίζει 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αυτό το ποσό είναι υψηλότερο από τα 3,7 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο «γάμος» των Ιταλών-Αμερικανών και Γάλλων άλλοτε ανταγωνιστών βασίζεται στην υπόσχεση εξοικονόμησης κόστους στον κλάδο που χρειάζεται επειγόντως κεφάλαια εν μέσω μιας τεχνολογικής μετάβασης σε ηλεκτροκινητήρες και αυτόνομη οδήγηση.
Αλλά αυτό που μένει να δούμε είναι εάν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και το μέγεθός του ονόματός τους σε μια παγκόσμια αγορά που εξακολουθεί να πάσχει από την πανδημία.
Η νέα εταιρεία θα συγκεντρώσει κάτω την ίδια στέγη τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Peugeot και Citroen, την κορυφαία σε πωλήσεις Jeep και τις ιταλικές μάρκες πολυτελείας Maserati και Alfa Romeo – συνδυάζοντας μάρκες με ιστορία από 75 έως και πάνω από 120 χρόνια.
Περίπου το 40% της εξοικονόμησης θα προέλθει από το συνδυασμό πλατφορμών, των βασικών οχημάτων, κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων. Ενα άλλο 35% της εξοικονόμησης θα προέλθει από κοινές αγορές, ειδικά στα ηλεκτρικά και υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα ενώ το 7% θα προέλθει από πωλήσεις, γενική και διοικητική εξοικονόμηση κόστους.
Οι εταιρείες θα κερδίσουν το υπόλοιπο της εξοικονόμησης από τη βελτιστοποίηση άλλων τομέων όπως η αλυσίδα εφοδιασμού, η ποιότητα και οι πωλήσεις ανταλλακτικών.