Τη βεβαιότητά του ότι οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα, το 2022, θα φθάσουν τις 5.000, αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2019, χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρων (CLIA).

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι «Από το φθινόπωρο εργαζόμαστε ενώνοντας δυνάμεις, ώστε να δώσουμε ώθηση στην κρουαζιέρα και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα στις τοπικές οικονομίες της Ελλάδας. Στόχος είναι να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δυναμική τη συνεργασία με την CLIA και τους τοπικούς φορείς ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν».

Οι ηγέτες του κλάδου της κρουαζιέρας, που συγκεντρώθηκαν στη Γένοβα για την πρώτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του κλάδου αφιερωμένη στην απαλλαγή της κρουαζιέρας από τον άνθρακα, κάλεσαν τις κυβερνήσεις να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια δημιουργώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και προχωρώντας σε επενδύσεις που να ανταποκρίνονται στη δέσμευση του κλάδου να επιταχύνει την ανάπτυξη και την προσφορά βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών για τις θαλάσσιες μεταφορές, που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου της ανθρακικά ουδέτερης κρουαζιέρας έως το 2050.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν σημαντικά σε ερευνητικά έργα και νέες καινοτόμες τεχνολογίες που στοχεύουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων. Ωστόσο, τα νέα πλοία αποτελούν μόνο ένα μέρος της εξίσωσης και η βιομηχανία θα χρειαστεί πρόσβαση σε επαρκείς υποδομές και απρόσκοπτη προμήθεια βιώσιμων καυσίμων για να επιτύχει τους στόχους της.

Ο Pierfrancesco Vago, εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruises και πρόεδρος της CLIA στάθηκε στα σωστά κίνητρα που μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη και την παροχή βιώσιμων λύσεων για τη ναυτιλία, ενώ η Marie-Caroline Laurent, γενική διευθύντρια της CLIA για την Ευρώπη, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την καινοτομία που θα απαιτηθούν ώστε ο κλάδος μας να επιτύχει το 2030 τους στόχους του Fit for 55 της Ε.Ε. και, τελικά, τις φιλοδοξίες μας για το 2050».

Επίσης, εκπρόσωποι εταιρειών κρουαζιέρας, ναυπηγείων, κατασκευαστών, λιμενικών αρχών και παραγωγών καυσίμων, συζήτησαν για πιθανά εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες που υπάρχουν στον ορίζοντα ώστε να επιτευχθεί κρουαζιέρα με μηδενικές εκπομπές.

Η ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων πλοίων σε μεγάλη κλίμακα παραμένει πολύ περιορισμένη, καθώς μεγαλύτερη έμφαση δίνεται σε άλλους τρόπους μεταφοράς. Ο κλάδος της κρουαζιέρας ζητά επαρκή κίνητρα και μηχανισμούς υποστήριξης από τις κυβερνήσεις για να εξασφαλιστεί η σταθερή προμήθεια του ναυτιλιακού τομέα με βιώσιμα καύσιμα στο μέλλον.

Εξάλλου, οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν συστήματα παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης (SSE), όπου αυτά προσφέρονται από λιμάνια, και το 66% του παγκόσμιου στόλου θα είναι εξοπλισμένο για σύνδεση με SSE έως το 2027. Πάντως, μόνο λίγες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων παρέχουν SSE στα ευρωπαϊκά λιμάνια, παρότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλα τα κύρια λιμάνια της ηπείρου να εξοπλιστούν με τέτοιες υποδομές έως το 2030.

Καταλήγοντας, η κρουαζιέρα έχει όραμα να γίνει η πιο βιώσιμη μορφή τουρισμού, μειώνοντας τις εκπομπές στη θάλασσα και τα λιμάνια, εφαρμόζοντας πλήρως την έννοια της κυκλικότητας για τη διαχείριση απορριμμάτων και υποστηρίζοντας βιώσιμες πρακτικές σε προορισμούς.





ΠΗΓΗ