Η Αστυπάλαια ήταν το πρώτο νησί που ουσιαστικά «υιοθετήθηκε» από έναν κατασκευαστικό όμιλο αυτοκινήτων, προκειμένου να δοθούν δικά του, ηλεκτρικά οχήματα, σε προνομιακές τιμές προς τους κατοίκους, ώστε το νησί να καταστεί «πράσινο» στις μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», που η ελληνική κυβέρνηση προώθησε, η Kosmocar, ως εισαγωγική εταιρεία των περισσότερων μαρκών του ομίλου VW (μόνο τη Seat εισάγει ο όμιλος Βασιλάκη), ανέλαβε το διαδικαστικό μέρος, δηλαδή να συνάπτει συμφωνίες με πολίτες και αρχές, ώστε σιγά σιγά ο στόλος των κυκλοφορούντων οχημάτων να είναι μόνο ηλεκτρικός.

Αρχικά, το καλοκαίρι του 2021, δόθηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα σε δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, στην Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αρχή και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Προ ημερών, παραδόθηκαν στους 3 πρώτους κατοίκους του νησιού, αντίστοιχα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία είχαν παραγγείλει στο τέλος του 2021 και είναι τα πρώτα που κυκλοφορούν στο νησί.

KOSMOCAR

Μάλιστα, το Volkswagen e-up! σηματοδοτεί και την επανέναρξη των πωλήσεων του συγκεκριμένου μοντέλου, καθώς η εταιρεία είχε σταματήσει να πουλά, προκειμένου να καλύψει με την παραγωγή της αυξημένη ζήτηση που είχε δημιουργηθεί. Τώρα ξεκίνησαν και πάλι πωλήσεις, καθώς ισορρόπησαν οι παραγγελίες με την παραγωγή.

Τα δύο άλλα ηλεκτρικά οχήματα που παραδόθηκαν, ήταν δύο scooter Seat MO, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η παράδοση των αντίστοιχων ID.3 και ID.4.

Τόσο το Volkswagen e-up! όσο και τα Seat MO είχαν παραγγελθεί σε προνομιακές τιμές μέσω της εξειδικευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας astypalea-sustainable-island.gr.

KOSMOCAR

Το e-up! που κυκλοφορεί στην Αστυπάλαια διαθέτει ηλεκτρική ισχύ 83 ίππους (61 kW) κι έχει μέγιστη αυτονομία 258 χιλιόμετρα. Ξεχωρίζει για την υψηλή ροπή των 210 Nm, με κατανάλωση 12,7 kWh/100 χιλιόμετρα. Διαθέτει βύσμα CCS για γρήγορη φόρτιση, με την μπαταρία των 32,2 kWh (καθαρή χωρητικότητα) να φορτίζεται σε ένα DC φορτιστή 40 kW στο 80%, σε μόλις μία ώρα. Σε φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος 7,2 kW, η ίδια φόρτιση διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες.

Το scooter Seat MO καλύπτει τα 0-50 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα και έχει μέγιστη ταχύτητα 95 χλμ./ώρα. Διαθέτει τρεις λειτουργίες χρήσης: Eco που ελαχιστοποιεί τη χρήση της μπαταρίας, City που εξισορροπεί τη χρήση της μπαταρίας και τις επιδόσεις και Sport για περισσότερη ταχύτητα και επιδόσεις, ενώ φέρει και όπισθεν για να βγεις ευκολότερα από στενά σημεία.

Φέρει αφαιρούμενη μπαταρία τύπου τρόλεϊ, ώστε να φορτιστεί στο σπίτι ή αλλού, η οποία γεμάτη έχει εμβέλεια περίπου 137 χλμ. Η φόρτισή της, εφόσον είναι άδεια απαιτεί περίπου 6 ώρες.

Κάτω από το κάθισμα έχει χώρο για δύο κράνη, ενώ για την οδήγηση εντάσσεται στα scooter κατηγορίας 125 κ.εκ. (οδηγείται και με δίπλωμα αυτοκινήτου).





ΠΗΓΗ