Τον Δεκέμβριο του 2007, ένα διεθνές πάνελ οικονομολόγων προέβλεπε ότι η πιθανότητα οικονομικής κρίσης για το 2008 ήταν λιγότερο από 35%. Επίσης, προέβλεπε ότι η πιθανότητα για την οικονομία να συρρικνωθεί όσο συρρικνώθηκε το 2008 ήταν περίπου 1 στις 500. Τώρα βεβαίως ξέρουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης του 2008 και 2009 και επίσης ξέρουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 (ενώ οι οικονομολόγοι έγραφαν τις προβλέψεις τους) η παγκόσμια οικονομία ήταν ήδη σε οικονομική κρίση!

Οι οικονομολόγοι είναι πολύ κακοί στις προβλέψεις!Ποσό κακοί; Μια πρόσφατη ερευνά έδειξε ότι απέτυχαν να προβλέψουν τις 148 από τις τελευταίες 150 οικονομικές κρίσεις!

Ο λόγος που συνεχίζουν να τις κάνουν είναι σε ένα βαθμό η υπερβολική αυτοπεποίθησή τους ότι αυτήν την φορά θα ”πέσουν μέσα”. Ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος όμως είναι ότι όλοι περιμένουν από τους οικονομολόγους να κάνουν προβλέψεις, όπως όλοι περιμένουν από ένα μετεωρολόγο να προβλέπει τον καιρό.

Θέλοντας να πρωτοτυπήσω (ή απλώς να αποφύγω το ρίσκο ενός μακροοικονομικού λάθους!), παρακάτω παραθέτω το λεξικό οικιακής οικονομίας του 2022 (and beyond!). 

 

Καν ’το μονός σου

Το διαδίκτυο είναι ένα παράθυρο στην πληροφορία αλλά η πληροφορία από μονή της δεν είναι το ίδιο με την γνώση. Συναλλαγές που για να τις διαπεραιώσουμε παραδοσιακά βασιζόμασταν σε λογιστές, οικονομολόγους, επενδυτικούς συμβούλους κτλ., έχουμε ήδη αρχίσει να τις κάνουμε μόνοι μας. Αυτό εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο αλλά και ευκαιρίες. Μην ξεχνάμε ότι τελευταία φορά που οι Έλληνες αποφασίσαμε μόνοι μας για τις επενδυτικές μας επιλογές, οδηγηθήκαμε στην φούσκα του χρηματιστήριου. Το 2022, αυτή η τάση θα συνεχιστεί (βλέπε για παράδειγμα συνταξιοδοτικό και αμοιβαία κεφάλαια). 

Ευημερία

Από την στιγμή που έχουμε φτάσει ένα καλό επίπεδο επιβίωσης, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην μεγιστοποίηση της ευημερία μας πάρα στην μεγιστοποίηση των οικονομικών μας. Φυσικά για μερικούς η ευημερία μεταφράζεται σε υπερκαταναλωτισμό. 

Προκατάληψη

Είμαστε προβλέψιμα ανορθολογιστές κυρίως επειδή έχουμε προκαταλήψεις που μας επηρεάζουν στην λήψη οικονομικών αποφάσεων. Στο βαθμό που βασιζόμαστε περισσότερο στον εαυτό μας στην λήψη αποφάσεων, οι προκαταλήψεις μας θα σταθούν εμπόδιο στην μεγιστοποίηση της ευημερίας μας. 

Θόρυβος

Σε αντίθεση με τις προκαταλήψεις, σαν κοινωνικό σύνολο παίρνουμε αποφάσεις που πολλές φορές είναι αντιθετικές μεταξύ τους. Ένας λόγος είναι επειδή για το ίδιο θέμα  έχουμε πρόσβαση σε διαφορετικές πληροφορίες. Η πρόκληση του 2022 είναι να εντοπίσουμε τις πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τις σωστότερες οικονομικές αποφάσεις. 

Αιτιότητα

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενα χρονιά είναι η ικανότητα μας να εντοπίσουμε την σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού σε μια σειρά οικονομικών μεγεθών.  

Σφάλμα

Πολύ απλά, ο βαθμός στον οποίο θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία μας εξαρτάται από το μέγεθος του σφάλματος των αποφάσεων μας. Η ‘καν ’το μονός σου’ οικονομία αφήνει περιθώριο για μεγάλο εύρος σφάλματος.

Φούσκα

Βλέπε κρυπτονομισματα. Η φούσκα αναμένεται να σπάσει και το πιο πιθανό να σπάσει από μια Κεντρική Τράπεζα. 

Κόστος ευκαιρίας

Με την αύξηση της οικονομικής ευημερίας, αυξάνονται και οι επιλογές μας όπως επίσης και το κόστος των εναλλακτικών επίλογων. Η κατανόηση του κόστους ευκαιρίας θα μας επιτρέψει να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. 

Puzzled / Μπερδεμένος

Μια προσωπική πρόβλεψη για το 2022. Ρώτησα μια μεγάλη ομάδα βιβλιόφιλων στο διαδίκτυο για την μετάφραση της λέξης puzzled και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: πρέπει να γνωρίζουμε το γενικό πλαίσιο για να μπορούμε να απαντήσουμε. 

 

Εν κατακλείδι, στον βαθμό που η ευθύνη πολλών οικονομικών αποφάσεων (συνταξιοδοτικές, επενδυτικές κτλ.) μετακυλίεται από το συλλογικό στo ατομικό, το 2022 θα πρέπει να είναι η χρονιά που θα επενδύσουμε στην ”εργαλειοποίηση” των προκαταλήψεων μας σχετικά με τα χρήματα και στην μείωση του οικονομικού αναλφαβητισμού.

Αυτή η μετάβαση προϋποθέτει την εκμάθηση της ψυχολογίας του χρήματος.

***

Εν αναμονή περισσότερων ανακοινώσεων, μπορείτε να ακολουθήσετε την σελίδα στο Instagragam  εδώ.





ΠΗΓΗ