Πολύ ενδιαφέροντα όσα παρουσιάζονται στο πλαίσιο των συζητήσεων του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στον τομέα της Ενέργειας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του
ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ανέφερε ότι η νέα ενεργειακή μετάβαση της
χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία πρόκληση.  Για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δις ευρώ περιλαμβάνει διείσδυση 17  Giga Watts και έργα διασύνδεσης. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το έργο διασύνδεσης της Κρήτη βρίσκεται στην τελική ευθεία, θα είναι έτοιμο εντός του μήνα», είπε ο κ. Μανουσάκης και συμπλήρωσε ότι στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αλλά και των Κυκλάδων.

Στα σχέδια για αυτή τη δεκαετία είναι επίσης η διασύνδεση όλων των νησιών αλλά και διασύνδεση με άλλα κράτη (Αίγυπτος, Λιβύη κ.α.). Επίσης, σημείωσε ότι στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι και η διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ότι για το σκοπό αυτό εκπονείται ήδη μελέτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΗΕ, Τάσσος Μάνος, είπε ότι ο ΔΕΔΗΕ καλείταινα αποτελέσει καταλύτη στην νέα αγορά ενέργειας με φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματα. Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει στη χώρα είναι αναβάθμιση δικτύων, αλλά και επέκτασή του. Ο ΔΕΔΗΕ έχει ξεκινήσει τη ψηφιοποίηση συστημάτων με έξυπνους μετρητές, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό γίνεται μία επένδυση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. «Πρέπει να καλύψουμε πολύ χαμένο έδαφος, από υπο-επενδύσεις που για να διορθωθούν χρειάζεται χρόνος, περίπου μία πενταετία. 

Στην παρούσα φάση έχουμε καταφέρει να επικεντρωθούμε σε υπογειοποίηση καλωδίωσης, έργο που χρειάζεται μία τριετία για να είναι εμφανή στους πολίτες τα αποτελέσματά της, ενώ έχουμε ταυτόχρονα καταφέρει να εκσυγχρονίσουμε το κέντρο βλαβών, αλλά και το χρόνο αποκατάστασης βλαβών, που έχει βελτιωθεί κατά 20-25 % σε σχέση με παλαιότερα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Γιάννης Γιαρέντης, ανέφερε ότι η
ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος για έναν καθαρό πλανήτη. Η διείσδυση
διψήφιου αριθμού GigaWatts από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συντελεστεί στο άμεσο μέλλον. Για τις ανάγκες του σκοπού αυτού είναι απαραίτητος ο δομικός μετασχηματισμός του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. 

Τα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό καλύπτει μόνο μέρος των αναγκών από πλευράς εσόδων του ταμείου, και δεν αποτελεί μόνιμη λύση.  Από την άλλη πρέπει να επενδύονται διαρκώς χρήματα για την δημιουργία καινούριων σταθμών, μονάδων ΑΠΕ αλλά και για αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, έκανε λόγο για εντυπωσιακά στοιχεία που εξάγονται αναφορικά με το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πολύ γρήγορα την ατζέντα της ΕΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσπαθεί ούτως ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι έτοιμο και να είναι φιλικό στις επενδύσεις επιταχύνοντας τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με το “Target Model”, δηλαδή το ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δαγούμας επισήμανε ότι είχε μια πορεία 9 ετών μέχρι αυτό
να ολοκληρωθεί. «Δώσαμε μέσα από αυτό ένα στίγμα επιτάχυνσης της σύγκλισης της ελληνικής αγοράς, με τις ευρωπαϊκές», υπογράμμισε.
 
Από την πλευρά του, ο Ντίνος Μπενρουμπή, General Manager Power και
Gas Business Unit της Protergia – Όμιλος Μυτιληναίος, αναφέρθηκε στο
εγχείρημα ως κάτι που «πάει καλά». «Μέχρι το 2020 οι στόχοι πιάστηκαν. Τα
πράγματα αλλάζουν.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ασφάλεια δικαίου στην Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων. «Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα προχωρήσουμε με άλλα 300 MW αιολικά τα οποία έχουμε έτοιμα σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, αν και με δυσκολίες», έκανε γνωστό, ενώ ερωτηθείς για το target model ανέφερε ότι η αγορά της «επόμενης ημέρας» δεν είναι σωστά επιτηρούμενη, παρατηρώντας ότι έχει ζητηθεί από την ΡΑΕ μηχανισμός ελέγχου.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «πρωτοπόρος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αφορά στο target model. «Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει ουσιαστική ευθυγράμμιση και το τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο» είπε σχετικά, ενώ πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή ο τρόπος να προχωρήσει σε όγκο η αγορά ΑΠΕ είναι μέσα από PPAs. Και οι τράπεζες είναι ήδη σε θέση να το υποστηρίζουν».
 
Ο επικεφαλής του Ενεργειακού Τομέα του ομίλου Κοπελούζου, Ανδρέας
Διαμαντόπουλος, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα: «Αναμένουμε το θεσμικό πλαίσιο για την αμοιβή ισχύος (CRM) για τη λήψη επενδυτικής απόφασης που αφορά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, μέσα στο καλοκαίρι». Πρόσθεσε δε: «Έχουμε επενδυτικά σχέδια στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου, τόσο “πράσινου”, όσο και “μπλε” (φυσικό αέριο)». 

Ερωτηθείς για το target model, ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. «Όλα τα βήματα που λαμβάνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε σχετικά. «Θα πρέπει σε μια αγορά ηλεκτρισμού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, να δημιουργηθεί και η αντίστοιχη πλατφόρμα για την αγορά του. Είναι κάτι που πρέπει να επιταχυνθεί», ανέφερε.





ΠΗΓΗ