Ο ενεργειακός κολοσσός BP, η παγκόσμια τράπεζα HSBC και η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο AerCap εντάχθηκαν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δυτικών εταιρειών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία καθώς οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τη χώρα.

Η BP σχεδιάζει να παραχωρήσει τις μετοχές της από τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα, Rosneft εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η βρετανική εταιρεία πετρελαίου ανέφερε ότι το μερίδιο της ανέρχεται στο 19,75% της ρωσικής Rosneft, και η αξία του υπολογίζεται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πώς η BP θα εκχωρίσει της μετοχές ή ποιος θα μπορούσε να τις αγοράσει, αλλά η απόφαση αντανακλά μια ευρύτερη στροφή μεταξύ των εταιρειών να εγκαταλείψουν τη Μόσχα εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης.

Συγκεκριμένα η BP ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα «αποχωρήσει» από το μερίδιό της στον μεγάλο, κρατικό ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η επίθεση επέφερε μια «θεμελιώδη αλλαγή» στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Εάν η BP αποσυρθεί εντελώς από τη Rasneft, θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια επιθετική ενέργεια που έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Χέλγκε Λουντ, πρόεδρος της εταιρείας σε δήλωση. «Η BP δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς Ρώσους συναδέλφους. Ωστόσο, αυτή η στρατιωτική δράση αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή. Αυτό οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή διαδικασία, ότι η εμπλοκή μας με τη Rosneft, μια κρατική επιχείρηση, απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Οι σημερινοί και πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ και Μπομπ Ντάντλεϊ αντίστοιχα, παραιτήθηκαν επίσης από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft με άμεση ισχύ.

Σε απάντηση, η Rosneft εξέδωσε μια δήλωση που επιτέθηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας την BP ότι υποκύπτει στις πιέσεις για να καταστρέψει μια «30χρονη συνεργασία».

Η BP ακυρώνει τις φορτώσεις μαζούτ από ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας

Εξάλλου, τη Δευτέρα (28/2), η BP σύμφωνα με το Reuters ακύρωσε όλες τις φορτώσεις μαζούτ από το ρωσικό λιμάνι στη Χερσόνησο Ταμάν της Μαύρης Θάλασσας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η BP επρόκειτο να φορτώσει ένα φορτίο 60.000 τόνων μαζούτ στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές και μια λίστα φόρτωσης του λιμανιού. Το φορτίο ακυρώθηκε παρόλο που βρέθηκε δεξαμενόπλοιο για να φορτώσει το πετρέλαιο.

Μία από τις πηγές είπε ότι η BP δεν φορτώνει πλέον νάφθα από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας λόγω της χαμηλής ζήτησης για ρωσικό προϊόν.

Ένας εκπρόσωπος της BP δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Πηγή: Huffpost.com, Reuters





ΠΗΓΗ