Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του συνεχώς αυξανόμενου κόστους των γευμάτων στα σχολεία λαμβάνουν οι αρχές στην Ιαπωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, αντικαθιστούν τα φρέσκα φρούτα, τα οποία έχουν γίνει πολύ ακριβά πλέον, με ζελέ ή ένα κομμάτι κέικ.
Επίσης, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κατά κόρον φύτρες φασολιών ως φθηνή εναλλακτική λύση όπου είναι δυνατόν. Αλλά ανησυχεί ότι θα ξεμείνει από εναλλακτικές ιδέες εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται.
Ο πληθωρισμός γίνεται ολοένα και πιο πολιτικό ζήτημα στην Ιαπωνία, μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε απότομες αυξήσεις τιμών, και πολλά νοικοκυριά αισθάνονται την πίεση.
Για τα σχολεία, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων επηρεάζουν μια σημαντική πηγή διατροφής για τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.
Αυτές τις μέρες, ένα κουτί μαγειρικού λαδιού 18 λίτρων κοστίζει 1.750 γιεν (12,6 ευρώ) περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ η τιμή των κρεμμυδιών έχει διπλασιαστεί.
Η κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρές διατροφικές απαιτήσεις για τα δημόσια σχολεία, επομένως δεν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι ειδικοί διατροφολόγοι ώστε να αποφύγουν τις αυξήσεις στο κόστος των σχολικών γευμάτων που επιβαρύνουν τους γονείς.
Οι αρχές θέλουν να το αποφύγουν αυτό, γνωρίζοντας ότι οι φτωχότερες οικογένειες θα «τσιγκουνεύονται» τα θρεπτικά γεύματα στο σπίτι. Μερικά παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο από τις καλοκαιρινές διακοπές εμφανώς πιο αδύναμα, λένε εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα γεύματα στα δημόσια γυμνάσια κοστίζουν 334 γιεν (2,41 ευρώ), εκ των οποίων τα 303 γιεν (2,19 ευρώ) καλύπτονται από τις οικογένειες.
Ως μέρος των μέτρων ανακούφισης, η εθνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα παράσχει πόρους για να βοηθήσει τα σχολεία να απορροφήσουν μέρος του αυξανόμενου κόστους των γευμάτων.
Αλλά υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ειδικά προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν τα διατιθέμενα κεφάλαια θα αρχίσουν να εξαντλούνται.