Ο Ελον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δήλωσε την Παρασκευή ότι τερματίζει τη συμφωνία του για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε πολλαπλές διατάξεις της συμφωνίας συγχώνευσης.

Ο πρόεδρος του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, απάντησε ότι το διοικητικό συμβούλιο σχεδιάζει να κινήσει νομικά μέτρα για την επιβολή της συμφωνίας.

«Το συμβούλιο του Twitter έχει δεσμευτεί να κλείσει τη συναλλαγή με την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Μασκ…», έγραψε.

Σε μια κατάθεση, οι δικηγόροι του Μασκ ανέφεραν ότι το Twitter απέτυχε ή αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλαπλά αιτήματα για πληροφορίες για ψεύτικους ή ανεπιθύμητους λογαριασμούς στην πλατφόρμα, κάτι που είναι θεμελιώδες για την επιχειρηματική απόδοση της εταιρείας.

«Το Twitter παραβιάζει ουσιωδώς πολλαπλές διατάξεις αυτής της συμφωνίας, φαίνεται να έχει κάνει ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στις οποίες βασίστηκε ο κ. Μασκ κατά τη σύναψη της συμφωνίας συγχώνευσης», αναφέρεται στην κατάθεση.

Ο Μασκ είπε, επίσης, ότι αποχωρεί επειδή το Twitter απέλυσε υψηλόβαθμα στελέχη και το ένα τρίτο της ομάδας απόκτησης ταλέντων, παραβιάζοντας την υποχρέωση του Twitter να «διατηρεί ουσιαστικά ανέπαφα τα υλικά στοιχεία της τρέχουσας επιχειρηματικής του οργάνωσης».

Η απόφαση του Μασκ είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ του δισεκατομμυριούχου και του κολοσσού των social media με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Οι αμφισβητούμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές που φτάνουν στα δικαστήρια του Ντέλαγουερ τις περισσότερες φορές καταλήγουν με τις εταιρείες να επαναδιαπραγματεύονται συμφωνίες ή ο αγοραστής να πληρώνει έναν διακανονισμό για να αποχωρήσει, αντί ένας δικαστής να διατάξει την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής.

Το Twitter, ωστόσο, ελπίζει ότι οι δικαστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες και θα επιλυθούν σε λίγους μήνες.

Οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν κατά 6% στα 34,58 δολάρια ή 36% κάτω από τα 54,20 δολάρια ανά μετοχή που ο Μασκ συμφώνησε να αγοράσει το Twitter τον Απρίλιο.

Η ανακοίνωση είναι άλλη μια ανατροπή σε ένα σίριαλ που κρατάει καιρό. Ο Μασκ έκλεισε τη συμφωνία για να αγοράσει το Twitter τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια έβαλε την εξαγορά σε αναμονή έως ότου η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποδείξει ότι τα spam bots (ψεύτικοι λογαριασμοί) αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των το σύνολο των χρηστών του.

Το συμβόλαιο απαιτεί από τον Μασκ να καταβάλει στο Twitter αποζημίωση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εάν δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία για λόγους όπως η χρηματοδότηση της εξαγοράς ή αν οι ρυθμιστικές αρχές μπλοκάρουν τη συμφωνία. Ωστόσο, η αποζημίωση δεν ισχύει εάν ο Μασκ τερματίσει τη συμφωνία μόνος του.

Ορισμένοι υπάλληλοι εξέφρασαν δυσπιστία και αγανάκτηση την Παρασκευή, μέσω καυστικών αναρτήσεων. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η συμφωνία θέτει στον αέρα τις δουλειές τους, τις αμοιβές και την ικανότητά τους να εργάζονται εξ αποστάσεως, και πολλοί έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τα σχέδια του Μασκ.

Η εγκατάλειψη της συμφωνίας από τον Μασκ και η υπόσχεση του Twitter να παλέψει σθεναρά για την ολοκλήρωσή της ρίχνει μια αβεβαιότητα για το μέλλον της εταιρείας και την τιμή της μετοχής της, σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων και μια πιθανή ύφεση έχουν πλήξει τη Wall Street.





ΠΗΓΗ