Και η κρουαζιέρα ήταν από τους τομείς του διεθνούς τουρισμού που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να λειτουργούν, η κρουαζιέρα επέδειξε ανθεκτικότητα και ήδη 7,5 εκατ. επιβάτες ταξίδεψαν σε περίπου 90 χώρες.

Στο Μαϊάμι, στο Seatrade Cruise Global, την παγκόσμια συνάντηση κρουαζιέρας, η Kelly Craighead, εκτελεστική πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), επισήμανε ότι «καθώς ο κλάδος ξαναρχίζει τη λειτουργία του, ο όγκος επιβατών αναμένεται να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του 2023, ενώ ο αριθμός των επιβατών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 12% έως το τέλος του 2026».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την έρευνα καταναλωτών της CLIA, η πρόθεση για πραγματοποίηση ενός ταξιδιού κρουαζιέρας ανακάμπτει, με το 63% των επιβατών ή των πιθανών επιβατών να δηλώνουν ότι είναι «πολύ πιθανό» ή «πιθανό» να κάνουν κρουαζιέρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης, το 69% των ερωτηθέντων που δεν έχουν κάνει ποτέ κρουαζιέρα, δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό το είδος ταξιδιού, ποσοστό που υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα. Κι ακόμη, οι επιβάτες κρουαζιέρας, της ηλικιακής κατηγορίας των Millennial, είναι το πιο ενθουσιώδες κοινό αναφορικά με την πρόθεση να επαναλάβουν ένα ταξίδι κρουαζιέρας, με το 87% να δηλώνει ότι θα ξανακάνει κρουαζιέρα τα επόμενα χρόνια, ακολουθούμενοι από τη γενιά των Gen X, με 85%.

Εξάλλου, οι εταιρείες-μέλη της CLIA, ανακοίνωσαν σημαντικές δεσμεύσεις για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην καινοτομία για ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό μέλλον: έως το 2035 όλα τα πλοία που καταπλέουν σε λιμάνια όπου είναι διαθέσιμα συστήματα παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης (SSE) θα είναι εξοπλισμένα για χρήση SSE, επιτρέποντας την απενεργοποίηση των κινητήρων τους και εξαλείφοντας έτσι τις εκπομπές άνθρακα κατά τον ελλιμενισμό τους. Όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη παράκτια ενεργειακή υποστήριξη, τα κρουαζιερόπλοια θα χρησιμοποιούν διαθέσιμες εναλλακτικές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα που απαιτούνται από τα λιμάνια.

Εξάλλου, οι εταιρείες κρουαζιέρας μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα των πλοίων τους, τόσο όταν βρίσκονται ελλιμενισμένα όσο και εν πλω επενδύοντας σε προηγμένες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, και συνεργάζονται με πόλεις και λιμενικές αρχές για τη βιώσιμη διαχείριση των προορισμών κρουαζιέρας.

Αναγνωρίζοντας ότι η παράκτια ενεργειακή υποστήριξη είναι ένας από τους τρόπους για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, η CLIA ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην Πρόσκληση σε Δράση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ για Απαλλαγή της Ναυτιλίας από τον Άνθρακα, ώστε τα πλοία και τα καύσιμα μηδενικών εκπομπών να αποτελούν τη βασική επιλογή έως το 2030.

«Συνεχίζουμε να θέτουμε φιλόδοξους στόχους μείωσης του άνθρακα ως κλάδος και οι εταιρείες κρουαζιέρας δείχνουν το δρόμο συνεργαζόμενες με προμηθευτές καυσίμων, ναυπηγεία, κατασκευαστές τεχνολογίας και ακαδημαϊκά ιδρύματα, με στόχο την ανάπτυξη νέων πηγών καυσίμων χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα. Επενδύουμε στο μέλλον μας», ανέφερε ο Pierfrancesco Vago, πρόεδρος της CLIA.





ΠΗΓΗ