RENAULT

Η καινοτομία του One pedal to park, της Renault

Ηταν το 1898 που ο Louis Renault κατέθεσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το κιβώτιο ταχυτήτων άμεσης κίνησης. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μαζί με τα αδέλφια του Marcel και Fernand, ίδρυσαν την εταιρεία Renault frères, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός απίστευτου κατασκευαστικού ταξιδιού, στο οποίο οι μηχανικοί της μάρκας ενθαρρύνονται συνεχώς να ξεπερνούν τον εαυτό τους για να καινοτομήσουν. 

Κάνοντας τα αυτοκίνητα όλο και πιο εύκολο να σταθμεύουν

Εδώ και πολλά χρόνια, η Renault εξοπλίζει τα οχήματά της με συστήματα υποβοήθησης οδηγού για να διευκολύνει τους ανθρώπους να σταθμεύουν το όχημά τους. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήρθε στη δεκαετία του 1990/2000 με τον αισθητήρα στάθμευσης, πρώτα για την όπισθεν στο πίσω μέρος του οχήματος, στη συνέχεια προστέθηκε το σύστημα και μπροστά. Δε χρειαζόταν πλέον να κατέβεις από το αυτοκίνητο για να δεις αν υπάρχει ακόμα χώρος για να παρκάρεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, η πίσω κάμερα στάθμευσης, και μερικές φορές ακόμη και μια κάμερα 360 μοιρών που προσφέρει «πανοραμική θέα», μπήκε για να ολοκληρώσει τα συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης. Εκτός από τον θόρυβο, οι οδηγοί μπορούσαν να δουν και τα εμπόδια που εμφανίζονταν στην οθόνη πολυμέσων, που είναι τοποθετημένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Όταν το Easy Park Assist τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο Espace 5 το 2015, περάσαμε σε μια νέα εποχή. Μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει την επιλογή, το όχημα βρίσκει μια θέση στάθμευσης στην οποία θα χωρέσει και υπολογίζει το ίδιο το τιμόνι, παίρνοντας τον έλεγχο του τροχού, αφήνοντας στον οδηγό να ελέγξει απλώς την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τις αλλαγές ταχυτήτων του οχήματος, και το χειρόφρενο.

RENAULT

Η καινοτομία του One pedal to park, της Renault

Όταν το Espace αναδιαμορφώθηκε το 2019, η Renault αποφάσισε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην αυτοματοποίηση της στάθμευσης, σχεδιάζοντας το δικό της σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης που παίρνει τον έλεγχο ολόκληρου του αυτοκινήτου για να ολοκληρώσει τον ελιγμό, από την εύρεση χώρου μέχρι την απενεργοποίηση του κινητήρα. Αυτό το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης θα αντικαταστήσει το Easy Park Assist.

Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο οδηγός ήταν να κρατήσει πατημένο τον διακόπτη για να ξεκινήσει ο ελιγμός. Θα μπορούσε να το αφήσει αν υπήρχε πρόβλημα και να το πατήσει ξανά για να τελειώσει το πάρκινγκ. 

Μετάβαση από διακόπτη στο πεντάλ γκαζιού

Ο διακόπτης άρχισε σιγά σιγά να εγκαταλείπεται ως λύση καθώς το να τον κρατάς πατημένο με τεντωμένο το χέρι σε ολόκληρο τον ελιγμό στάθμευσης δεν ήταν πολύ άνετο. Η μόνη εναλλακτική λύση ήταν να βρεθεί ένας άλλος τρόπος κι αυτός ήταν η χρήση του πεντάλ γκαζιού!

RENAULT

Η καινοτομία του One pedal to park, της Renault

Η λύση του πεντάλ αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκε αμέσως. Πλέον, ο οδηγός δεν χρειάζεται να βρει τον διακόπτη για να μπορέσει να ενεργοποιήσει τον ελιγμό και η χρήση του γκαζιού είναι πιο φυσική. Επίσης, είναι και ασφαλέστερο καθώς εάν υπάρχει πρόβλημα, για παράδειγμα εάν ένας πεζός ή ένα ζώο αποφασίσει να περπατήσει πίσω από το όχημα, είναι ενστικτώδες να βγάλεις το πόδι από το πεντάλ. Και επιπλέον, η ταχύτητα του ελιγμού μπορεί να ελέγχεται από τον ίδιο τον οδηγό. Προηγουμένως, η ταχύτητα καθοριζόταν από το σύστημα, ανεξάρτητα από το πώς ο οδηγός πάτησε τον διακόπτη. 

Ετσι, με το σύστημα Advanced Park Assist σε συνδυασμό με τη λύση One pedal to park, οι οδηγοί μπορούν πλέον να ελέγχουν την ταχύτητα του ελιγμού έως και 7 χλμ./ώρα. Επιπλέον, ενώ πριν χρειαζόταν να σταματήσει το όχημα για να ξεκινήσει ο ελιγμός, τώρα μπορεί να γίνει «εν κινήσει».

Το σύστημα θεωρήθηκε τόσο πλήρες και πρακτικό, που εφαρμόστηκε στο νέο Megane E-TECH Electric, το οποίο θα λανσαριστεί στην Ελλάδα το 2022.





ΠΗΓΗ