Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 260 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και την απρόσμενη αύξηση της ανεργίας, «βλέπει» το γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση (IAB).

Έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει οτι μετά από πολλές δεκαετίες και εν καιρό ειρήνης, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2023 γεγονός που θα οδηγήσει στην ανεργία περίπου 240.000 εργαζομένους.

Η αύξηση της ανεργίας αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2026, όταν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα αρχίσουν σταδιακά να αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και θα δημιουργήσουν 60.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας το 2030.

Ένας από τους μεγάλους χαμένους θα είναι ο κλάδος της φιλοξενίας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού και είναι πιθανό να νιώσει την πίεση της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Οι κλάδοι της ενέργειας, όπως η χημική βιομηχανία και η παραγωγή μετάλλων, είναι επίσης πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.

Εάν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί κατά 160%, διπλασιαστούν ξανά, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2023 θα είναι σχεδόν 4% χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν εάν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες ωστόσο εκτιμάται οτι 660.000 άνθρωποι θα χάσουν τις εργασίες τους στα επόμενα 3 χρόνια και 60.000 περισσότεροι το 2030.





ΠΗΓΗ