Τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις – μικρές ή μεγάλες – και τους επαγγελματίες, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό είναι 42 ευρώ. Στα νοικοκυριά που είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα είναι 54 ευρώ.

Οριζόντια θα επιδοτηθούν όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης). Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται η επιδότηση να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Στο φυσικό αέριο, θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά.

Εκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα θα διαθέσει στους πελάτες της και η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Επεκτείνεται από την κυβέρνηση η επιδότηση και σε όλες τις επιχειρήσεις και θα φτάσει τα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Η συνολική αξία των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 395.000.000 και αφορά τόσο την ηλεκτρική ενέργεια, όσο και το φυσικό αέριο. Η κατάσταση θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί σε ρεύμα και φυσικό αέριο η διεθνής ενεργειακή κρίση έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο.





ΠΗΓΗ