Η ηλεκτροκίνηση εισέρχεται σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα, αμιγώς ηλεκτρικά, ολοένα και αυξάνονται τόσο σε ποικιλία μοντέλων, όσο και σε απόλυτο αριθμό.
Στην Ελλάδα, τα βήματα προς την ηλεκτροκίνηση αρχίζουν να γίνονται πιο γρήγορα. Η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα, δήμοι και περιφέρειες της χώρας εντάσσουν ηλεκτρικά οχήματα στο στόλο τους, έχουμε και το φιλόδοξο πρόγραμμα για την Αστυπάλαια, να αποτελέσει «πράσινο» νησί – πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο, με παραγωγής καθαρής ενέργειας και κυκλοφορία μόνο ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ και εταιρείες, αλλά και ιδιώτες μπαίνουν στην διαδικασία αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.
Το ζήτημα είναι να αυξηθούν –κάτι που συμβαίνει σιγά σιγά- και οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης.
Ένα τελευταίο παράδειγμα οικολογικής συμπεριφοράς, είναι η απόκτηση από τον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ενός ηλεκτρικού, ελληνικού αυτοκινήτου, ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της βούλησης της Περιφέρειας Αττικής να ενισχύσει τη χρήση της ηλεκτροκίνησης στην Αττική και της πρόθεσης της διοίκησης να προωθήσει εναλλακτικές μορφές ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον.
Huffpost GR
Η επιλογή του συγκεκριμένου οχήματος έγινε στο πλαίσιο της προσαρμογής στην εποχή των μηδενικών ρύπων, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της ένταξης των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών.
Το eco car είναι ένα έξυπνο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με δυνατότητα χρήσης εντός του αστικού δημόσιου χώρου είτε αυτός αφορά το οδικό δίκτυο είτε το οριοθετημένο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου. Διαθέτει εξοπλισμό της πιο σύγχρονης τεχνολογίας -GPS, USB, SD CARD, MP5.
Είναι ελληνικής κατασκευής (της εταιρείας ECO//SUN) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2017. Έχει μήκος μόλις 2,245 μ., πλάτος 1,30 μ. και ύψος 1,57 μ. Το βάρος του είναι 670 κιλά (μαζί με τις μπαταρίες).
Παρά τις μικρές διαστάσεις του, ο εσωτερικός χώρος είναι άνετος για δύο άτομα.
Ο ηλεκτρικός κινητήρας του είναι ισχύος 7.5kW και τροφοδοτείται από
6 μπαταρίες στα 72V. Έχει αυτονομία από 100 έως 120 χιλιόμετρα
και μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα, ενώ απαιτεί ενέργεια αξίας 1 ευρώ για κάθε 100 χλμ.
Η επάνδρωση του στόλου του Μητροπολιτικού Πάρκου με ηλεκτροκίνητα μέσα αποτελεί μία επιλογή που εναρμονίζεται τόσο με τον σκοπό λειτουργίας του Φορέα όσο και με έναν από τους βασικούς στόχους που είναι η προαγωγή της εκπαίδευσης των πολιτών ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την κυκλική οικονομία.
«Στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής μας πολιτικής και παράλληλα με την προώθηση της ανακύκλωσης, είναι η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, η οποία είναι το μέλλον μας και αποτελεί βασικό συστατικό για να γίνει η Αττική μια από τις πιο σύγχρονες και καθαρές Περιφέρειες, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας αλλά σήμερα από εδώ το Πάρκο Τρίτση, δείχνουμε ότι τις δεσμεύσεις μας τις τηρούμε. Θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις προς της ίδια κατεύθυνση. Εύχομαι στο νέο μας αυτοκίνητο να έχει καλές, «πράσινες» διαδρομές,» ανέφερε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.