Το 2021, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP, που διενεργεί δοκιμές ασφάλειας, υπέβαλε σε δοκιμασίες 33 νέα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 22 πέτυχαν την κορυφαία βαθμολογία 5 αστέρων. Από αυτά τα 22, αναδείχθηκαν τα κορυφαία στην κατηγορία τους.

Η αμιγώς ηλεκτρική Mercedes-EQ EQS, ήρθε πρώτη στις κατηγορίες «Executive Car» και «Pure Electric», επικρατώντας οριακά του Polestar 2. 

Στην κατηγορία «Small Off-Road», νικητής ήταν το Nissan Qashqai (ήδη πωλείται στην Ελλάδα) με εξαιρετική απόδοση στην ενεργητική ασφάλεια. 

Το βραβείο στην κατηγορία «Large-Off Road», πήρε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Skoda, το Enyaq iV. 

Το Toyota Yaris Cross, που μόλις ήρθε και στην Ελλάδα, κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Small MPV» και το Skoda Fabia που αναμένεται στη χώρα μας, ήταν το καλύτερο «Small Family Car». 

Το βραβείο Euro NCAP Best-in-Class απονέμεται σε εκείνα τα αυτοκίνητα που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά σε κατηγορίες με τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες εκείνη τη χρονιά. Οι νικητές πρέπει να έχουν λάβει βαθμολογία πέντε αστέρων και δεν πρέπει να έχουν κρίσιμη περιοχή του σώματος με κόκκινο χρώμα στις δοκιμές πλήρους κλίμακας. 

«Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία: η έλλειψη ανταλλακτικών, ιδιαίτερα ημιαγωγών, ήταν το τσίμπημα στην ουρά της κρίσης του Covid, επηρεάζοντας τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης, την παραγωγή και τις πωλήσεις. Ωστόσο, είδαμε αρκετά νέα μοντέλα αυτοκινήτων να έρχονται στην αγορά, πολλά από αυτά ηλεκτρικά ή υβριδικά, και πολλά από αυτά να πετυχαίνουν βαθμολογίες πέντε αστέρων, παρά τις υψηλές απαιτήσεις», ανέφερε ο Δρ. Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του Euro NCAP.

Οι νικητές και οι επιλαχόντες του 2021





ΠΗΓΗ