Μολονότι η γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου αποτελεί, ακόμα, τροχοπέδη ώστε να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις στη χώρα μας, εντούτοις τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια βελτιωμένη εικόνα, εξαιτίας των αλλαγών της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, και παρόλο που απαιτήθηκαν παραπάνω από 1.900 σχέδια (!), τελικά εκδόθηκε η άδεια κατασκευής του Riviera Tower, που με 200 μέτρα ύψος, αποτελεί το υψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα.
Η τεράστια επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό, περνά σε μια νέα φάση, καθώς η οικοδομική άδεια σηματοδοτεί την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του εμβληματικού πύργου στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας έως το 2025, κατά την πρώτη φάση της μεγάλης επένδυσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει πουληθεί το 75% των 200 διαμερισμάτων και η εταιρεία έχει εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Απομένει να πουλήσει το «φιλέτο», τους τρεις τελευταίους ορόφους, οι οποίοι μόλις ανοίξει η διάθεση θα γίνουν ανάρπαστοι. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι Ελληνες και ελληνικής καταγωγής είναι σχεδόν όλοι οι μέχρι στιγμής αγοραστές.
Παράλληλα, η Lamda Development πρόκειται να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμα, ύψους 50 μέτρων, μικρότερου πύργου, με 90 διαμερίσματα.
Για να επιστρέψω στο Riviera Tower, το οποίο έτσι θα ονομάζεται τελικά, από Marina Tower αρχικά, θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ παραπάνω, λόγω της ανατίμησης των υλικών.
Η οικοδομική του άδεια ήταν μια διαδικασία ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός ειδικότερων εγκρίσεων (όπως από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.) και χρειάστηκαν παραπάνω από 1.900 σχέδια.
Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Γραφείο Ελληνικού, η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ), το ΚΕΣΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Γενική Γραμματεία Υποδομών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει γίνει από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο των «Foster+Partners» σε συνεργασία με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.». Αντίστοιχα οι Στατικές και Η/Μ μελέτες έχουν εκπονηθεί από την Buro Happold με έδρα το Λονδίνο, με συνεπικουρία τοπικών συνεργατών, της «DETA CONSULTING ENGINEERS» για τα στατικά και της «ΤΕΚΕΜ Α.Ε.» για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου έχει εκπονηθεί από την εταιρεία «DOXIADIS PLUS».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου για τη γρήγορη και αποτελεσματική συνεισφορά τους για την έκδοση της ιδιαίτερα περίπλοκης οικοδομικής άδειας του Riviera Tower, του υψηλότερου κτηρίου στην Ελλάδα. Άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ελληνικού ολοκληρώθηκε», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.