Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ψαλίδισε» τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη για φέτος και το επόμενο έτος και αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό την Πέμπτη (14 Ιουλίου), κυρίως λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Στις τριμηνιαίες προβλέψεις τους, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν τις πιο αρνητικές προοπτικές, τις οποίες είχαν ήδη συζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Στέλεχος της ΕΕ προβλέπει τώρα ανάπτυξη 2,6% φέτος για το μπλοκ των 19 χωρών του ευρώ – ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 2,7% που είχε προβλέψει τον Μάιο.

Όμως για το 2023, όταν ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας μπορεί να γίνει αισθητός ακόμα πιο έντονα, η ανάπτυξη προβλέπεται πλέον μόλις στο 1,4%, αντί του 2,3% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν περιμένει ανάπτυξη 4% για το 2022 και 2,4% για το 2023, όπως αναφέρει στις αναθεωρημένες θερινές εκτιμήσεις της. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% αντίστοιχα το 2023. Στις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν για την Ελλάδα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των εαρινών εκτιμήσεων τότε, προέβλεπε ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,1% το 2023.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 14 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το ράφι των βασικών τροφίμων φαίνεται...απλησίαστο, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο πόλεμος επηρέασε τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης και έπληξε επίσης την αλυσίδα εφοδιασμού των εμπορευμάτων, ιδίως σε άνθος ηλίου και αλεύρι. Παρά τις οικονομικές κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνεχίζεται λόγω της παγκόσμιας προσφοράς και της αύξησης του κόστους. Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έφεραν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 με 8,1 τοις εκατό τον Μάιο, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν τετραπλάσιο του στόχου που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).. (Photo by Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency via Getty Images)
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ – 14 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το ράφι των βασικών τροφίμων φαίνεται…απλησίαστο, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο πόλεμος επηρέασε τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης και έπληξε επίσης την αλυσίδα εφοδιασμού των εμπορευμάτων, ιδίως σε άνθος ηλίου και αλεύρι. Παρά τις οικονομικές κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνεχίζεται λόγω της παγκόσμιας προσφοράς και της αύξησης του κόστους. Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έφεραν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 με 8,1 τοις εκατό τον Μάιο, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν τετραπλάσιο του στόχου που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).. (Photo by Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency via Getty Images)

Anadolu Agency via Getty Images

Πετάει – πετάει…ο πληθωρισμός!

Σε μια σημαντική αλλαγή επίσης, η Επιτροπή αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος φέτος αναμένεται να κορυφωθεί στο 7,6% πριν υποχωρήσει στο 4,0% το 2023.

Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει ότι οι τιμές στη ζώνη του ευρώ θα αυξάνονταν κατά 6,1% φέτος και 2,7% το 2023.

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη υψηλότερα, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιναχθούν στα ύψη λόγω της διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναθεώρηση της ανάπτυξης προς τα κάτω.

Δεν θα μπορούσαν επίσης να αποκλειστούν κίνδυνοι για τις προοπτικές από την αναζωπύρωση της πανδημίας COVID-19.

Παρά τους υψηλούς αυτούς κινδύνους, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη δεν αναμένεται να οδηγηθεί σε ύφεση και οι προβλέψεις θα μπορούσαν επίσης να βελτιωθούν εάν συνεχιστούν οι μειώσεις των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας με ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας, η Επιτροπή είπε ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πιο ανθεκτική στην αύξηση των τιμών εάν τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν περισσότερες από τις αποταμιεύσεις τους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, θα δει αργή ανάπτυξη, στο 1,4% φέτος και 1,3% το 2023. Η Επιτροπή είχε προβλέψει τον Μάιο επεκτάσεις 1,6% και 2,4% αντίστοιχα.

Η Γαλλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, αντί του προβλεπόμενου 3,1%. Το επόμενο έτος, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,4%, έναντι 1,8% που προβλεπόταν τον Μάιο.

Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ, η Ιταλία είναι η μόνη που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Τώρα φαίνεται να επεκτείνεται κατά 2,9%, αντί του 2,4% που εκτιμήθηκε τον Μάιο.

Ωστόσο, η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση το επόμενο έτος, όταν η ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,9%, δηλαδή μικρότερη σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες και χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη 1,9%.





ΠΗΓΗ