«Ακριβώς, 41 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σε αυτό το συνέδριο δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίσουμε το ρόλο της σύγχρονης Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή, ιστορική μέρα, παρουσίασης του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Από 2000 έως το 2017, ήρθαν στη χώρα μας 66 δις. ευρώ από τις πολιτικές συνοχής. Η Ελλάδα είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις παροχές περιφερειακής ανάπτυξης. Μετά την Ελλάδα μπήκαν Ισπανία και Πορτογαλία, τρεις χώρες που βγήκαν από δικτακτορίες, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητά τους, και τότε άλλαξε η ισορροπία Βορρά-Νότου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων, ενώ το 1/3 δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα η οποία πέτυχε τον πρωτοφανή – όπως τον χαρακτήρισε ο Αδωνις Γεωργιάδης – στόχο «να έχουμε εγκεκριμένα προγράμματα και είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα έχουμε εκταμίευση εντός του 2022 του νέου ΕΣΠΑ».

Σήμερα, στην Καλαμάτα, αυτό που κυριάρχησε κατά την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ, είναι να μην χαθούν άλλοι πόροι, να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συνοχή και συνεκτικότητα και να παραμείνουμε το «παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη», όπως είπε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, πολύ πιο γενναιόδωρο, και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με έμφαση στην περιφέρεια της χώρας και όχι στην πρωτεύουσα, προβλέπει πόρους 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,3 δισ. είναι η ελληνική συνεισφορά.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σκάλκο, γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, «Το ΝΈΟ ΕΣΠΑ δεν συνδέεται μόνο με τις μικρομεσαίες επενδύσεις, αφορά τα πάντα, από τουρισμό, περιβάλλον, εκπαίδευση, έως μεταφορές και υγεία, ακουμπώντας κάθε τομέα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.»

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ως οικοδεσπότης της παρουσίασης του νέου ΕΣΠΑ, επισήμανε ότι «Η ένταξη στα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν τη χώρα. Όμως πρέπει να εντοπίσουμε τα προβλήματα απορρόφησης των πόρων. Η διετής καθυστέρηση, η πολυπλοκότητα των σχεδιασμών, η απουσία στελεχών, το έλλειμμα μελετών, η αρχαιολογική υπηρεσία, η μη σύνθεση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όλα οδηγούν σε αστοχίες, καθυστερήσεις, συρρίκνωση του αποτελέσματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι «Υπάρχει συνεχής βελτίωση και το τωρινό ΕΣΠΑ συνέβαλε ως στήριγμα την εποχή της κρίσης και της πανδημίας, στηρίζοντας την περιφέρεια ειδικά στον πρωτογενή τομέα», τονίζοντας ότι «Στο νέο ΕΣΠΑ πρέπει να απορροφήσουμε τους πόρους. Σε όλους υπάρχει συνευθύνη, για αξιοποίηση στον υπερθετικό βαθμό των κοινοτικών κονδυλίων.»

«Σταθήκαμε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Από 19η χώρα στη σειρά σε απορρόφηση, εδώ και πολλούς μήνες είμαστε σταθερά στην πρώτη θέση. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και συλλογικής δουλειάς. Με χρήματα του ΕΣΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μοχλεύσαμε ποσά άνω των 6 δισ. ευρώ. Δεν είναι αριθμοί αλλά ιστορίες μικρών επιχειρήσεων», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζοντας ότι «Εγινε μεταφορά σημαντικά μεγαλύτερων πόρων στις περιφέρειες, θέλοντας να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη και την αποκέντρωση, ενώ είμαστε η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, στο μήνυμά της ανέφερε ότι «Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τη μία κρίση μετά την άλλη, αλλά για να μειώσουμε τον αντίκτυπό τους πρέπει να λειτουργήσουμε ως ένωση. Η Ελλάδα είχε μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης και μειώθηκε η ανεργία. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις και έχουν εξασφαλιστεί πολλά χρήματα για τη χώρα σας. Να γίνει μια μοντέρνα, ψηφιακή Ελλάδα, μια πιο σύγχρονη οικονομία, με βιώσιμη ανάπτυξη. Θα γίνουν επενδύσεις σε δεξιότητες και ανταγωνιστικά έργα, σε πράσινες μετακινήσεις και καθαρή ενέργεια. Κανένας δεν υπολείπεται σε αυτή τη προσπάθεια. Ολοι χρειάζονται. Μαζί, από το χαρτί θα τα μεταφέρουμε στην πραγματικότητα.»

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και στις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιοχών αυτών, ενώ ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, παρουσιάζοντας αναλυτικά το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, επισήμανε ότι ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε στην ΕΕ και αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τη χώρα. Μάλιστα, τόνισε ότι σε μόλις 11 μήνες εγκρίθηκε το πρώτο πρόγραμμα (Ανταγωνιστκότητα), όταν παλαιότερα χρειαζόταν ενάμιση έτος και άμεσα αναμένεται η έγκριση δύο ακόμα ποργραμμάτων: Πολιτική Προστασία και Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

.

Αναμενόμενα αποτελέσματα από τον προγραμματισμό των πόρων 2021–2027





ΠΗΓΗ