Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο τουρισμό, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι σύμπνοια και οι συνεργασίες είναι αυτές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ομαλή επανεκκίνηση του τροφοδότη τομέα της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού.

Δύο ιδιαίτερα σημαντικοί όμιλοι, ο καθένας στον χώρο του, ο όμιλος IOGR, που εστιάζει στον τουρισμό, έχοντας και την αεροπορική εταιρεία SkyExpress και ο όμιλος HotelBrain, που διαχειρίζεται και μάλιστα με επιτυχημένο και βραβευμένο τρόπο, ελληνικά (και όχι μόνο) ξενοδοχεία, ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Με μια ολιστική προσέγγιση, πρόκειται να παρουσιάσουν νέα προϊόντα στον τουρισμό, σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνδυάζοντας μετακίνηση, διαμονή και άλλες υπηρεσίες, οι δύο όμιλοι δημιουργούν ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα για κάθε ταξιδιώτη και όλους τους παράγοντες του τουρισμού (πράκτορες, κλπ).
Παράλληλα, η στρατηγική συνεργασία των δυο ομίλων θα μετουσιωθεί και σε μετοχική, με τον όμιλο IOGR να αποκτά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και καταβολή μετρητών, στρατηγικό μειοψηφικό ποσοστό στη μητρική εταιρεία του ομίλου HotelBrain.

Ο όμιλος επιχειρήσεων IOGR με επικεφαλής τον Κρητικό επιχειρηματία Γιάννη Γρύλο, αναπτύσσεται ταχύτατα και ήδη απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους. Στον τομέα των αερομεταφορών, διαθέτει την SKY serv στην επίγεια εξυπηρέτηση και την SKY express στο πτητικό έργο, καλύπτοντας 34 εγχώριους προορισμούς. Μάλιστα, πρόσφατα συμφώνησε με την Airbus για την απόκτηση 6 νέων αεροσκαφών jet, με στόχο να εισέλθει ακόμα πιο δυναμικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά, μέσω πτήσεων τσάρτερ.

 

Επίσης, ο όμιλος IOGR δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, των logistics, της Ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου.

Από την άλλη ο όμιλος HotelBrain, είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό καταλυμάτων ξενοδοχειακός όμιλος της Ελλάδας. Μέσω της θυγατρικής της HotelKeys AE, είναι σήμερα η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία σε αριθμό ιδιόχρηστων ξενοδοχείων και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κλάδο. Απασχολεί περίπου 80 εργαζομένους στην κεντρική διοίκηση και περίπου 1.200 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (σεζόν 2019). Σήμερα, η εταιρεία έχει προβεί στη μίσθωση συνολικά 65 καταλυμάτων (πάνω από 3.200 δωμάτια) όλων των τύπων και σε 32 διαφορετικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2021 εκτιμάται ότι θα εκμεταλλεύεται περισσότερα από 75 ιδιόχρηστα ξενοδοχεία.

Το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου HotelBrain στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά βασίζεται στη σύναψη μακροπρόθεσμων μισθώσεων ξενοδοχείων (+ 10 έτη) και επικεντρώνεται κυρίως στα μεσαία (<180 δωμάτια) και μικρά (<80 δωμάτια) ξενοδοχεία, σε αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές θερινών διακοπών. Το μοντέλο διαχείρισης βασίζεται στη κεντρική υποστήριξη των ξενοδοχείων (προμήθειες, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, HR, λογιστήρια κλπ.) και την αποκεντρωμένη και διαφοροποιημένη λειτουργία για το κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά, στο concept και το χαρακτήρα που έχει επιλεχθεί.

Εκτός των οικονομικών αποδόσεων, ο όμιλος HotelBrain, προσφέρει σημαντικότατη προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και στην ελληνική οικονομία, βοηθώντας ενεργά στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στηρίζοντας έμπρακτα μεσαίου και μικρού μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες.

ΠΗΓΗ