Το ενδεχόμενο –μολονότι είναι πολύ νωρίς ακόμα- της επέκτασης του επιδοτούμενου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», εξέφρασε η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Shaping the mobility of tomorrow».

Ηδη, σε 4 μήνες, από τις αρχές Αυγούστου, κι ενώ το πρόγραμμα θα ισχύει και για ολόκληρο το 2021 (ύψος επιδότησης 100 εκατ. ευρώ), έχουν υποβληθεί 9.100 αιτήσεις και έχουν απορροφηθεί 8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εσόδων, ύψους 40 εκατ. ευρώ στην συσχετιζόμενη αγορά. Μάλιστα, η ζήτηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ξεπεράσει ήδη κατά 20% τις ταξινομήσεις της τελευταίας 4ετίας, ενώ μεγάλη ζήτηση διαπιστώνεται στα ηλεκτρικά ποδήλατα. Επίσης, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την απόσυρση παλαιών – ρυπογόνων οχημάτων, η οποία συνοδεύεται από μια έξτρα οικονομική ενίσχυση, καθώς το 55% όσων δικαιούνται το κίνητρο αυτό, κάνουν χρήση του.

Τώρα, όσον αφορά το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», θα εξαρτηθεί από τα νέα «εργαλεία» χρηματοδότησης αλλά και από τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού δικτύου σταθμών φόρτισης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2020, υπολογίζεται να υπάρχουν περίπου 2.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο το νούμερο αυτό δεν τεκμηριώνεται απόλυτα σύμφωνα με το ρεπορτάζ. 

Επίσης, η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πρώτη πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου προς τους Δήμους, για τη χρηματοδότηση των σχεδίων χωροθέτησης και των  σημείων φόρτισης. Η συμμετοχή των Δήμων σημείωσε ρεκόρ, με 259 δήμους να υποβάλουν αίτημα χρηματοδότησης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουν χωροθετηθεί 10.000 σημεία για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η εγκατάσταση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια «αγορά» 100 εκατ. ευρώ.      

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για τη Μικροκινητικότητα και τα ΣΒΑΚ (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), η Ελλάδα αποκτά, για πρώτη φορά, ένα νομοθετικό πλαίσιο για τα «Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα», καλύπτοντας το κενό που υπάρχει για την ασφαλή κυκλοφορία και την προστασία των οδηγών τους. Επίσης, επισήμανε ότι το Υπουργείο θα επικαιροποιήσει  το νομοθετικό πλαίσιο της κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς οδηγό (αυτόνομη οδήγηση), προάγοντας τα ευφυή συστήματα μεταφορών. Ειδικότερα, διευρύνεται η δυνατότητα κυκλοφορίας αυτοματοποιημένου λεωφορείου αστικού τύπου με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας και σε προκαθορισμένες διαδρομές. Επιπλέον, για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα να τεθεί, πιλοτικά, σε κυκλοφορία επί της οδού, όχημα τύπου van ή επιβατικό ΙΧ χωρίς οδηγό. «Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να πρωτοστατήσει στις σχετικές επιστημονικές έρευνες και δοκιμές, καθώς υπάρχουν ήδη έτοιμα τέτοια προγράμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της BEAT, Βασίλη Ντάνια, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα παράσχει οικονομικά κίνητρα για όλους τους παλιούς και νέους συνεργάτες της οδηγούς, ώστε να αντικαταστήσουν τα συμβατικά του οχήματα με ηλεκτρικά μέχρι το τέλος του 2021. «Είναι ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε καθαρές τεχνολογίες. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, με στοχευμένες κινήσεις στήριξης των ιδιοκτητών ταξί, όλα τα ταξί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να είναι ηλεκτρικά μέσα σε 3-5 χρόνια, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα», σημείωσε ο Βασίλης Ντάνιας.

Σύμφωνα με τον CEO της FREE NOW, Marc Berg, το μέλλον της αστικής μετακίνησης βρίσκεται στις ψηφιακές πλατφόρμες και θα είναι πολυτροπικό, δηλαδή θα περιλαμβάνει ένα σύνολο επιλογών μετακίνησης, που θα διατίθενται στους πολίτες, μέσα από μία ολοκληρωμένη τεχνολογική προσέγγιση. 

«Η πλατφόρμα του μέλλοντος θα είναι ένας συνδυασμός -ειδικά διαμορφωμένων για τις ανάγκες του κάθε επιβάτη- επιλογών μετακίνησης, μέσα από το ride-hailing, το car-sharing, τα e-bikes ή τα e-scooters», επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ERTICO-ITS Europe), αναπληρωτής πρόεδρος Δ.Σ. του ΟΑΣΑ και διευθυντής έρευνας του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, Άγγελος Αμδίτης, τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η είσοδος στην εποχή της ηλεκτροκίνησης προϋποθέτει μια μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, τη βελτίωση της εμπειρίας και την αποδοχή των χρηστών, την ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας, αλλά και την προετοιμασία των κατάλληλων υποδομών φόρτισης», επισήμανε. 

ΠΗΓΗ