Η Αττικά Πολυκαταστήματα, που διατηρεί ιστορικά υψηλή ρευστότητα, έκλεισε τη χρήση του 2019 με ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 18,5 εκατ.ευρώ, την απόφαση να μη διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2019, αλλά και να αποπενδύσει από την αλυσίδα Καλογήρου, όπου διατηρούσε μειοψηφικό ποσοστό 10%.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις άμυνας έρχονται να μετριάσουν την επίπτωση της πανδημίας στη λειτουργία της εταιρείας, η οποία κατέγραψε κάμψη πωλήσεων κατά 47% τον περασμένο Μάρτιο και κατά 99% τον Απρίλιο, μειώνοντας τις απώλειες στο α΄ εξάμηνο του 2020 στο επίπεδο του 30%-35%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας (στο περιθώριο της ετήσιας έκθεσης για τη χρήση του 2019) για το σύνολο της χρήσης οι απώλειες σε επίπεδο πωλήσεων αναμένεται να διαμορφωθούν στο επίπεδο του 20%-25%, πρόβλεψη που ωστόσο δεν είχε συμπεριλάβει και το νέο lockdown μέσα στο Νοέμβριο. Πάντως η διοίκηση της εκτιμά δε ότι παρά την επίπτωση και στην κερδοφορία της, το μοντέλο λειτουργίας της θα δημιουργήσει επαρκείς ταμειακές ροές.

Σημειώνεται ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα αξιοποίησε τα μέτρα στήριξης που παρείχε η πολιτεία (ένταξη προσωπικού σε αναστολή εργασίας, έκπτωση ενοικίου για το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων), αλλά δεν έκανε χρήση κρατικών ρυθμίσεων για οφειλές που σχετίζονται με εργοδοτικές εισφορές και φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ) που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του lockdown περίοδο και εξόφλησε εμπρόθεσμα όλες τις οφειλές της προς το Δημόσιο.

Σε ότι αφορά τέλος τη χρήση του 2019, η εταιρία εμφάνισε οριακή αύξηση πωλήσεων της τάξης του 1,34% στα 183,74 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 9,6 εκατ.ευρώ έναντι 8,3 εκατ.ευρώ το 2018.

Σημειώνεται ότι ένα ακριβώς χρόνο πριν την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα επισημοποίησε consortium επενδυτών που εκπροσωπούν εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κεφάλαια. Η ομάδα επενδυτών απαρτίζεται από τον Θ. Λασκαρίδη, τον εφοπλιστή Γ. Σαραντίτη και την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Συμμετοχή στο νέο επενδυτικό σχήμα έχει επίσης και το Ίδρυμα Ωνάση, και θα πλαισιώσει τη βασική επιχειρηματική ομάδα των ιδρυτών της εταιρίας (οι επιχειρηματίες Κ.Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, Α.Σγουμπόπουλος). Η εισροή νέων κεφαλαίων θα εξυπηρετήσει ευρύτερο επενδυτικό πλάνο, που αφορά την ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα μόδας και καλλυντικών, ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων συναφών πρότζεκτ.

ΠΗΓΗ