Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, εν όψει των Χριστουγέννων, καθώς επιδιώκεται να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει να λειτουργήσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, η αγορά, χωρίς παράλληλα να επιδεινωθεί η κατάσταση όσον αφορά στην πανδημία Covid-19– η οποία φαίνεται να υποχωρεί βραδύτερα του αναμενομένου, παρά τα μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από την Τρίτη τίθενται σε λειτουργία οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών καθώς είναι εκτεταμένη η μαύρη εργασία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «τα φαινόμενα μαύρης εργασίας και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στο χώρο αυτό είναι εκτεταμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο. Γι΄αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε, «παρά ανεξέλεγκτα κατ΄οίκον». Θα υπάρξει ανακοίνωση για τους ΚΑΔ από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε αναφορά που έκανε ο κ. Πέτσας για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απηύθυνε σύσταση προς όλους, να μην είναι οι γιορτές αφορμή για συγχρωτισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι  δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια  περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Το πρωί της Δευτέρας «ανέβασαν ρολά» βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία, ενώ επιπλέον ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους. Την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων από δυο οικογένειες ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης.

 

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως το επιχείρημα που τον έπεισε σε μεγάλο βαθμό για το άνοιγμα του  εν λόγω κλάδου είναι ότι και να μείνουν κλειστά τα καταστήματα που τον απαρτίζουν, θα γίνει χρήση των υπηρεσιών αυτών κατ’ οίκον, με παράνομο τρόπο. Ο υπουργός, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να ανοίξει κάποιος άλλος κλάδος, ούτε θα αλλάξει η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Το ρεβεγιόν είναι ο μεγαλύτερος τρόμος των γιατρών. Αν τους ρωτήσετε τι φοβούνται περισσότερο και από την λιανική πώληση, αυτό είναι το ρεβεγιόν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας στις γιορτές, λέει ο Γεωργιάδης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως είπε, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος ”παράδοση εκτός” πήγε αρκετά καλά και έγιναν χιλιάδες παραγγελίες με αυτόν τον τρόπο. Στις μεγάλες αλυσίδες περίπου το 40% των νέων παραγγελιών που θα παραδίδονταν με ταχυμεταφορά θα τα παραλάβουν οι καταναλωτές με click away. Άρα, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο στόχος που ήταν η αποφόρτιση των εταιριών ταχυμεταφοράς φαίνεται πως επιτυγχάνεται.

Απαντώντας στους προβληματισμούς, ο υπουργός εξήγησε ότι το λιανεμπόριο δεν άνοιξε γιατί ο σχετικός αλγόριθμος έδειξε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε 1.000 νεκρούς την ημέρα από τον Ιανουάριο και μετά. Εξήγησε ότι προτάσεις όπως άνοιγμα της λιανικής με ραντεβού για ένα μόνο άτομο ή λειτουργία καταστημάτων σε διαφορετικές ημέρες, εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν όχι γιατί τα μέτρα δεν θα εφαρμόζονταν, αλλά γιατί θα αυξανόταν η κοινωνική κινητικότητα και οι πολίτες «θα κόλλαγαν στους δρόμους». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν ανοίγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά δίνεται η δυνατότητα για «παράδοση εκτός». Όπως είπε υπάρχουν μεγάλοι περιμετρικοί χώροι και οι παραγγελίες μπορούν να παραδίδονται σε εξωτερικούς χώρους στην είσοδο του εμπορικού.

Για το click away ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν θα υπάρχει κατώτατο όριο συναλλαγής στις αγορές με αυτόν τον τρόπο, όσοι δεν έχουν κάρτα μπορούν να κάνουν αγορές με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και τα βιβλιοπωλεία θα μπορούν να πουλούν και άλλα προϊόντα εκτός από βιβλία.

Στο μεταξύ, ομόφωνα αντίθετο στην περαιτέρω χαλάρωση του «ήδη χαλαρού lockdown»-όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωσή του, είναι το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε εκτάκτως με μοναδικό θέμα την επανεκτίμηση της κατάστασης στη πόλη λόγω πανδημίας. Εκφράστηκε δε ανησυχία πως πιθανότατα η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ να σχετίζεται με την μείωση κατά το τελευταίο διάστημα, των διενεργούμενων τεστ.

Αντιδράσεις των εμπόρων για το «click away»

«Ανεδαφική» χαρακτήρισε τη λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του «click away» σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: « Η πρώτη μέρα της λειτουργίας του νέου, πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα αυτού μέτρου, επιβεβαίωσε στο έπακρο τους φόβους μας. Πρακτικά, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να λύσει. Είναι ένας μηχανισμός με πολλαπλές δυσλειτουργίες, ενώ είναι φανερό πως πριμοδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας του λιανεμπορίου, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία για να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα τους, αλλά και πολλές άλλες υποδομές που απαιτούνται για να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προτείνεται να «δοθεί η δυνατότητα στο λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, όπως ακριβώς γίνεται και με άλλους κλάδους. Μπορεί το κάθε κατάστημα να εξυπηρετήσει  συντεταγμένα τους πελάτες του, τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα, υποδεχόμενο με τηλεφωνικά ραντεβού τόσους καταναλωτές, όσους του επιτρέπουν τα τετραγωνικά του καταστήματός του».

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Χουστουλάκης μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στο Livetalks, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, με την μορφή επιχορηγήσεων.Είτε λειτουργήσει, είτε όχι το click away, «ουσιαστικά είναι σαν να είμαστε κλειστά σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις περίμεναν να κάνουν το 40% του τζίρου τους» επεσήμανε ο κ. Χουστουλάκης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το cretapost.gr, αυξημένη ήταν η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου το πρωί της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του Eμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης δήλωσε στο thestival.gr πως «δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο τρόπος αγοράς. Το click away καταρχάς είναι ένα μοντέλο που καλώς ή κακώς προηγείται της προόδου της Ελλάδος. Θέλω να πω ότι για να κάνεις click away πρέπει να είσαι καθ’ όλα τα υπόλοιπα έτοιμος, αλλά όταν το 15% έχει μόνο e-shop στην αγορά δεν είσαι έτοιμος να το κάνεις αυτό. Η αγορά δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο, που θα σε βρούνε; πως θα σε ξέρουν;».

Σε δημοσίευμά του, το thesstoday.gr ανέφερε πως η κινητικότητα στην αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν περιορισμένη. 

Στην Πάτρα, υπήρξε κάποια κίνηση το πρωί στην αγορά, με την επαναλειτουργία καταστημάτων όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι φαίνεται να τηρούνται τόσο από τους επαγγελματίες, όσο και από τους καταναλωτές. Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο, που περιμένει να δει τι θα γίνει με την πάροδο των ημερών.

Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να προσαρμοστούν και να δοκιμάσουν το click away επιδίδονται από νωρίς το πρωί οι έμποροι της Λαμίας, ενώ την ίδια στιγμή τα κομμωτήρια, τα ΚΤΕΟ αλλά και τα καταστήματα που έχουν παράλληλα και e-shop δείχνουν να απορροφούν την ελάχιστη κίνηση που υπάρχει μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Στη Χαλκίδα, την Λιβαδειά όπως και την Λαμία τη μεγαλύτερη κίνηση την απορροφούν γνωστές αλυσίδες που διατηρούν ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και μικρές τοπικές επιχειρήσεις που προσαρμόστηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο από την περασμένη άνοιξη.

Χωρίς να υπάρχει κίνηση από το αγοραστικό κοινό, ξεκίνησε από το πρωί η διαδικασία ανοίγματος της εμπορικής αγοράς της Λάρισας με τα νέα μέτρα. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι χαμηλό, ενώ όσοι επιχειρούν να αγοράσουν κάποια προϊόντα, επιλέγουν κυρίως τη διαδικασία της τηλεφωνικής παραγγελίας, καθώς η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης δεν διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα. Λίγο υψηλότερη είναι η κίνηση στα κομμωτήρια της πόλης με τους πολίτες να περιμένουν έξω από τα καταστήματα για να προσέλθουν, ενώ η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με ραντεβού. Χαμηλή και η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της Λάρισας από το πρωί, ενώ οι ελάχιστοι καταναλωτές που αναμένουν έξω από τα καταστήματα, τηρούν τα μέτρα προστασίας. 

Μουδιασμένα και διστακτικά κινείται η αγορά της Καρδίτσας, ενώ ελάχιστος ήταν και ο κόσμος σήμερα το πρωί που πήγαινε προς τα καταστήματα της πόλης, για να δει τις βιτρίνες. Δεν είναι πολλά τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν στον Βόλο για να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν πελάτες με την εφαρμογή του «click away» και όσα άνοιξαν ανήκουν κυρίως σε μεγάλες αλυσίδες ή ήταν ήδη οργανωμένα διαδικτυακά και μπορούσαν να εξυπηρετούν πελάτες με e-shop αγορές. Δυσλειτουργία της αγοράς γενικώς αναφέρουν από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και εντοπίζουν τα προβλήματα στα μικρά καταστήματα που διαθέτουν προϊόντα με χιλιάδες κωδικούς και δεν έχουν ιστοσελίδες.

Υποτονική είναι η εικόνα στην κεντρική αγορά στα Ιωάννινα, με πολλά καταστήματα να μην ανεβάζουν ρολά. Κίνηση υπάρχει στα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία όπου και τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε συνομιλία με επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου, διαπιστώνεται, ότι στα Ιωάννινα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές ή μεσαίες, χωρίς τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων από το διαδίκτυο. Στην Άρτα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Χουλιάρας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την κατάργηση του clickaway.

Σε ρυθμούς μερικής κανονικότητας και υπό βροχή τις πρωινές ώρες, που επηρέασε την κίνηση, «επέστρεψε» η αγορά των Χανίων με εμπόρους και καταναλωτές να «δοκιμάζουν» τη νέα πραγματικότητα του click away. Ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος click away δεν καλύπτει το 90% των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων, εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων που καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης .

Δύσκολη για επαγγελματίες και πελάτες η πρώτη μέρα της αλλιώτικης χριστουγεννιάτικης αγοράς της Μυτιλήνης σήμερα. Πολλά καταστήματα επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά, ενώ όσα λειτούργησαν με το σύστημα click away στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν ανενημέρωτους -σχετικά με τον τρόπο αυτό λειτουργίας- πελάτες.

Με χαλαρούς ρυθμούς ξεκίνησε το μερικό άνοιγμα των καταστημάτων στο νησί της Ρόδου και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και επιχειρηματιών. «Ανάσα» για την αγορά της Ζακύνθου, είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων αλλά και των καταστημάτων λιανεμπορίου με το click away.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, cretapost.gr, cretalive.gr, thestival.gr, thesstoday.gr )

ΠΗΓΗ