Zήτημα εβδομάδων είναι απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ελληνικό αίτημα για αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk που θα ενταχθούν στην Αεροπορία Στρατού και στη ΔΕΠ ως μέσα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece έχουν συμπληρωθεί οι απαραίτητες υπογραφές απο το State Department και βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου.

Όπως όλα δείχνουν, η επίσημη απαντητική επιστολή των ΗΠΑ με την έγκριση του εξοπλιστικού προγράμματος θα φτάσει στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα η πώληση θα ανακοινωθεί στο Defense Security Cooperation Agency (DSCA).

Μετά το «Letter of Acceptance» τα πρώτα ελικόπτερα Black Hawk, θα παραδοθούν στην Ελλάδα δυο χρόνια αργότερα, δηλαδή στο τέλος του 2025.

Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στο 1 δις 150 εκατ. ευρώ και θα αποπληρωθεί μέσω του προγράμματος FM (Foreign Military Funding). Οι παραδόσεις των ελικοπτέρων, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2027.

Η Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια 24 συν 11 (δικαίωμα προαίρεσης) στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Βlack Hawk «Μ», την πιο σύγχρονη έκδοση τους. Από αυτά, τα 20 θα ενταχθούν στην Αεροπορία Στρατού και 4 στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, όπου θα έχουν διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις και βαρύ οπλισμό, όπως πολυβόλα, ρουκέτες και πυραύλους Hellfire.

Σκοπός του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το επιτελείο Στρατού είναι η ανανέωση του Στόλου των ελικοπτέρων, που θα επιτρέψει την αντικατάσταση των παλαιότερων ελικοπτέρων «UH-1H Huey», τα οποία υπηρετούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις περισσότερα από 40 χρόνια και πλέον απαιτείται η αντικατάσταση τους.

Όσο και ο αμερικανικός στρατός

Η ένταξη στο πρόγραμμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προβλέπει αγορά σχεδόν στην ίδια τιμή με αυτή των ΗΠΑ (20% χαμηλότερη), ευκολία αποπληρωμής σε βάθος οκταετίας, συνεχή υποστήριξη (FOLLOW ON SUPPORT) και συντομότερη παράδοση.

Στρατιωτικές Πηγές αναφέρουν ότι «καθώς ο χρόνος τρέχει και η ελληνική πλευρά θα επωφεληθεί, εφόσον προμηθευτεί τα νέα ελικόπτερα από τη γραμμή παραγωγής του αμερικανικού στρατού, που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την κατασκευή 150 ελικόπτερων».

Ομοιοτυπία

Ακόμα μια σημαντική παράμετρος για την προμήθεια των Black Hawk είναι ότι θα υπάρχει ομοιοτυπία, καθώς τα επτά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου «ΜΗ-60 ROMEO» που θα αποκτήσει σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό, είναι η ναυτική έκδοση των Black Hawk και διαθέτουν πολλά κοινά επιχειρησιακά συστήματα. Συνεπώς στη μετέπειτα συντήρηση, υποστήριξη, αλλά και εκπαίδευση των πληρωμάτων θα υπάρχει μεγάλο πλεονέκτημα.

Μετά το πολεμικό ναυτικό και ο στρατός ξηράς εισέρχεται τα επόμενα χρόνια στην οικογένεια των ελικοπτέρων Sikorsky και ίσως ακολουθήσει η πολεμική αεροπορία, η οποία εως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν και ποιο ελικόπτερο επέλεξε να προμηθευτεί αντικαθιστώντας της υπέργηρα Super Puma.

Δασοπυρόσβεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Black Hawk έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και εν καιρώ ειρήνης. Ενα από τα πλεονεκτήματά τους είναι το ότι μπορούν εύκολα να φέρουν μια ειδική δεξαμενή ρίψης νερού για δασοπυρόσβεση, κάτι που σημαίνει ότι θα απαλλάξουν από την ταλαιπωρία τα πολύτιμα και ακριβότερα στη χρήση τους Chinook.

Το Black Hawk έχει δοκιμαστεί σε όλα τα σύγχρονα πεδία μαχών, το χρησιμοποιούν 35 χώρες, κι έχουν κατασκευαστεί πάνω από 5000 ελικόπτερα.





ΠΗΓΗ