«Πατρίδα και Θρησκεία», συνεχίζει, «είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Υπό τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού οι αγωνιστές του 1821 έγραψαν σελίδες δόξας, καθώς με περίσσευμα γενναιότητας και θάρρους, απελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τους κατακτητές».
«Τιμούμε τη μνήμη των αμέτρητων ηρώων, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τα υψηλά ιδανικά του Ελληνικού Έθνους» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Χαρακτηρίζει την ιστορική αξία της επετείου του 1821 «ανεκτίμητη» διότι «μας εμπνέει και μας διδάσκει ότι με σκληρούς αγώνες, τόλμη, αυτοθυσία και πίστη στα εθνικά και δημοκρατικά ιδεώδη, πετυχαίνουμε τους στόχους μας».
Υπογραμμίζει, δε, ότι «αποτελεί διαχρονική δέσμευση για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ότι θα συνεχίσουν να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας».
«Μια δέσμευση», συμπληρώνει, «απέναντι στους προγόνους μας, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής μας».
Αναφερόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση».
«Διανύουμε», αναφέρει, «μια περίοδο με σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε εθνικό».
Για την πρόσφατη ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι «φέρνει, με εντυπωσιακό τρόπο, τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις καθώς διακυβεύονται τα όρια του διεθνούς δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη ακόμη και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να είναι ελεύθερα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνει ότι «κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταβάλλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αναβαθμίζονται συνεχώς σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέσα, σε υποδομές και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος τελευταίας γενιάς, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες».
«Δόξα και τιμή στους αθάνατους αγωνιστές του 1821. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω το Έθνος. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις» καταλήγει στην Ημερήσια Διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στο «Σαρλ Ντε Γκωλ» με την Γαλλίδα ομόλογό του
Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί το αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού «Σαρλ Ντε Γκωλ».
Το αεροπλανοφόρο ναυλοχεί στο αγκυροβόλιο ανοικτά του Φαληρικού Όρμου. Ηεπίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την τελετή υπογραφής υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια των τριών συν μιας φρεγατών «Belh@rra» από το Πολεμικό Ναυτικό και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» που πραγματοποιήθηκε στο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «είναι μια μεγάλη και πολύ σημαντική μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για την συνεχώς ενισχυόμενη και εντεινόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας».
Υπογράμμισε ότι το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ” συμμετέχει «στις ασκήσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στην ευρύτερη περιοχή μας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αεροπορική άσκηση “Ηνίοχος”, που διεξάγεται αυτές τις μέρες με συμμετοχή πολλών κρατών φυσικά και της Γαλλίας».
«Μέσα από αυτές τις δράσεις, μέσα από αυτές τις συμφωνίες», συνέχισε, «η σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας και Ελλάδας αποκτά νέα διάσταση».
«Με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «η Ελλάδα με την Γαλλία, η Γαλλία με την Ελλάδα είναι μπροστά στις εντεινόμενες πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει την δυνατότητα της Ευρώπης πλέον να δρα και να αντιδρά προκειμένου να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών των κρατών- μελών της απέναντι σε κάθε αναδυόμενη ή υφιστάμενη πρόκληση ασφαλείας».
Απευθυνόμενος προς το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η επίσκεψη «υπογραμμίζει την αλληλεγγύη και ισχυρή διαχρονική φιλία των χωρών και των λαών μας, αλλά και την συμπαράταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας έναντι προκλήσεων και απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
«Γνωρίζω», είπε, «το σημαντικό έργο που επιτελείτε για την Εθνική Άμυνα της Γαλλίας, αλλά και για την προάσπιση των κοινών μας Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, και της ασφάλειας μας. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση της απαιτητικής αποστολής σας».
Για την παρουσία του αεροπλανοφόρου στη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «αποτίει τιμή στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό του ελληνικού έθνους και τους κοινούς μας αγώνες για την ιδέα της Ελευθερίας».