Οι χερσαίες δυνάμεις της Γερμανίας δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ένα υπόμνημα που διέρρευσε από υψηλόβαθμο του στρατού που αναφέρεται σε ρεπορτάζ γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Μια μεραρχία που υποσχέθηκε η Γερμανία στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρως έτοιμη για μάχη, ανέφερε η εφημερίδα Bild την Τρίτη, επικαλούμενη ένα συνηθισμένο «ηγετικό μήνυμα» από τον Άλφονς Μαις, γενικό επιθεωρητή του στρατού, προς τον γενικό επιθεωρητή των ενόπλων δυνάμεων.

Το υπόμνημα αυξάνει την πίεση στον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τα δομικά προβλήματα της Ομοσπονδιακής Άμυνας (Bundeswehr) που αντιμετώπισαν και οι προκάτοχοί του.

Το Βερολίνο είχε υποσχεθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο τμήμα στρατού στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ήδη από το 2025, δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ωστόσο, χωρίς αντίμετρα, «ο στρατός δεν θα είναι σε θέση να κρατηθεί σε μάχες υψηλής έντασης και επίσης θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το ΝΑΤΟ μόνο σε περιορισμένο βαθμό», ανέφερε ο αρχηγός του στρατού σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας είπε στο Politico ότι γενικά δεν σχολιάζει «εσωτερικά έγγραφα» και την «κατάσταση ετοιμότητας». Ωστόσο, η δέσμευση για το 2025 παραμένει αμετάβλητη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο γερμανικός στρατός, οι χερσαίες δυνάμεις της Bundeswehr, αρνήθηκαν να σχολιάσουν «ένα απόρρητο έγγραφο και το περιεχόμενό του».

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα μιας δεύτερης μεραρχίας, την οποία η Bundeswehr σχεδιάζει να παράσχει από το 2027, θεωρείται επίσης «μη ρεαλιστική» σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η μεραρχία «δεν θα είναι επαρκώς εξοπλισμένη με εξοπλισμό μεγάλης κλίμακας το 2027».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μαις έγραψε ότι ακόμη και η συγκέντρωση όλων των πόρων του στρατού δεν θα καθιστούσε δυνατό τον πλήρη εξοπλισμό της μεραρχίας του 2025. Η έκθεση ανέφερε τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και τη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία ως παράγοντες που ήδη οδηγούν σε «σαφώς αισθητή μείωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του στρατού».

Την πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μάις είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι γερμανικές χερσαίες δυνάμεις ήταν «λίγο ή πολύ γυμνές» ενόψει των νέων απειλών.





ΠΗΓΗ