Η Ελλάδα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αρμενία και εκφράζει την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν κινήσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή το υπουργείο Εξωτερικών υπό το φως των καταγγελιών του Αρμένιου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, ότι εκτυλίσσεται στη χώρα απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι πολιτικές διαφορές θα πρέπει να επιλύονται αυστηρά στα πλαίσια που ορίζει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να διατηρούν την ουδετερότητα τους επί των πολιτικών εξελίξεων και να βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας.
Αφού έπαυσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, ο Νικόλ Πασινιάν μετείχε στη διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του στο Γερεβάν, λέγοντας ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι «τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη» -την ώρα που η αντιπολίτευση τον καλεί να εκμεταλλευθεί την τελευταία του ευκαιρία να παραιτηθεί και να σώσει την χώρα από τον «εμφύλιο πόλεμο».
Υπόλογος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται εδώ εβδομάδες υπό την πίεση της αντιπολίτευσης που ζητεί την παραίτησή του, μετά την ήττα στην ένοπλη σύρραξη του φθινοπώρου με το Αζερμπαϊτζάν.
Τότε, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ολικής ήττας, ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί, με την υποστήριξη του στρατού και του γενικού επιτελείου, τους όρους κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και σήμαινε σημαντική απώλεια εδαφών για την Αρμενία.
Το Γερεβάν εξακολουθεί να ελέγχει, χάρη στην παρουσία των Αρμενίων αυτονομιστών, το σημαντικότερο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αλλά, η Αρμενία έχασε την συμβολικής σημασίας πόλη Σούσα και ορισμένα τμήματα αζερικών εδαφών γύρω από την περιοχή τα οποία έλεγχε από την δεκαετία του 1990.
Η ήττα εξελήφθη ως εθνική ταπείνωση και έκτοτε η αντιπολίτευση επιδιώκει την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος της σύρραξης, η οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο 2020, ότι οι αρμενικές δυνάμεις είχαν το πλεονέκτημα.
Ο Νικόλ Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος και αντιφρονών, ανήλθε στην εξουσία την άνοιξη του 2018, έπειτα από επανάσταση που υποσχόταν να βγάλει την χώρα από την φτώχεια και να εκδιώξει μία διεφθαρμένη ελίτ.
Από την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η Αρμενία γνώρισε διαδοχικές πολιτικές κρίσεις και εξεγέρσεις, ορισμένες φορές φονικές.