Στο επίκεντρο των γεγονότων είναι τις τελευταίες εβδομάδες ο Έβρος, με τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να κατακαίνε το νομό. Εκτός από την αστυνομία και την πυροσβεστική, έχει σημάνει συναγερμός και στο ΓΕΕΘΑ. Ακολούθησε τιτάνια κινητοποίηση του στρατού που συνεχίζει να συνδράμει με όλα τα μέσα που διαθέτει στη προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Νότιο Έβρο.

Φωτιές δίπλα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις

Μπορεί τα νερά στο Αιγαίο να παραμένουν ήρεμα, μετά τη διπλωματία των σεισμών, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές στο ελληνικό Πεντάγωνο που εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές διπλά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Δ΄ Σώματος Στρατού δεν ξέσπασαν τυχαία. Η διπλή επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε διάστημα μιας εβδομάδας σε Σχηματισμούς και Μονάδες της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών, μαρτυρά πολλά και σίγουρα δεν έγινε τυχαία.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε αυτοψία σε όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων που άντεξαν, παρά το γεγονός ότι η φωτιά απείλησε κάποιες από αυτές. Πρόκειται για τις αποθήκες πυρομαχικών του στρατού στους οικισμούς Αβάντας και Παλαγία, όπως και τις αποθήκες καυσίμων στη Μεσημβρία. Και στις τρεις περιπτώσεις είχε γίνει αποψίλωση και είχαν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά των στρατοπέδων.

Το Δ’ Σώμα Στρατού διαθέτει αποθήκες πυρομαχικών και στις Σάπες Ροδόπης, οι οποίες δεν είναι νατοϊκών προδιαγραφών. Και από τις τρεις αποθήκες τα πυρομαχικά απομακρύνθηκαν εγκαίρως για προληπτικούς λόγους και τοποθετήθηκαν σε αποθήκες τύπου Ιgloo.

ΓΕΕΘΑ

Στις υβριδικές απειλές αναφέρθηκε εμμέσως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ανάρτησή του στα social media: «Εμβληματικές και ζωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν για πρώτη φορά, στο «μάτι» αυτής της πρωτοφανούς σε ένταση & διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς και επιβίωσαν 100%. Η ανθεκτικότητα των υποδομών μας απεδείχθη εμπράκτως».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας: Καθημερινά, 12.500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια και βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα:

– Εκπομπή 70 περιπόλων επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (420 άτομα) στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

– Εκπομπή περιπόλων για ασφάλιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων μέχρι 5 – 10 χιλιόμετρα περιμετρικά αυτών σε όλη την επικράτεια.

– Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.

– Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί.

– Μέσα και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για διάθεση.

ΓΕΕΘΑ

Συσκέψεις για το μεταναστευτικό – Καίριος ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα έγιναν δύο σημαντικές συσκέψεις υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Και οι δύο συσκέψεις έγιναν στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών στη περιοχή, με βασικό θέμα τη συνδρομή του στρατού στην διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση ροών στα περάσματα, αλλά και σε σημεία που δεν υπάρχει φράχτης.

Μεγάλος αριθμός αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς τον τελευταίο μήνα δεκάδες παράτυποι μετανάστες κατευθυνόμενοι από Τούρκους διακινητές αναζητούν νέα ή αφύλακτα περάσματα στον Έβρο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι περιπολίες των Ειδικών Δυνάμεων στους ορεινούς όγκους του Έβρου και της Ροδόπης θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές με το εξής σχέδιο: Ενέδρες- Περίπολοι- Εντοπισμός- Ακινητοποίση-Παράδοση στην Ελληνική Αστυνομία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στις μικρές κι απομακρυσμένες μας κοινότητες.

Ομάδες της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, θα εκτελούν περιπολίες επιτήρησης με χρήση drones και διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης, που διαθέτει το Δ’ Σώμα Στρατού στη συνοριογραμμή και σε επιλεγμένα δρομολόγια για την προστασία μικρών απομονωμένων χωριών και οικισμών στους ορεινούς όγκους της Ροδόπης και του Έβρου.

ΓΕΕΘΑ

«Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες και παρά την μεγάλη απειλή το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις μας άντεξαν. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο αυτό που κάνετε. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη περιοχή.

Κατά την παραμονή του στον Έβρο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, επισκέφθηκε και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «1» στις Καστανιές, την έδρα της 7ης και της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στον Προβατώνα και στο Σουφλί αντίστοιχα, καθώς και την έδρα της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, όπου επιθεώρησε τα τηρούμενα μέτρα ασφάλειας και πυρασφάλειας, και ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση.

ΓΕΕΘΑ

Παράλληλα, παρατηρείται έξαρση μεταναστευτικών ροών και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με στελέχη του λιμενικού να κάνουν λόγο για «ανύπαρκτη τουρκική ακτοφυλακή».

Η Άγκυρα φαίνεται να έχει ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Γ. Γεραπετρίτη – Χ. Φιντάν την επόμενη εβδομάδα το μεταναστευτικό, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα χρησιμοποιήσει ως όπλο, για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.





ΠΗΓΗ