Πρόκειται για αεροναυτική άσκηση που γίνεται για τέταρτη χρονιά με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας με σκοπό τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών αεροναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η «Eunomia» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης με το ORUÇ REIS ως τετραμερής πρωτοβουλία της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών ως προς την εφαρμογή και τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

H περιοχή της Άσκησης ξεκινάει απο την Κάσο και τη Ρόδο μέχρι και την Κύπρο, περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί νησιά μας και διεκδικεί περιοχή ευθύνης στην Έρευνα και Διάσωση. Εκεί λοιπόν οι τέσσερις χώρες θα διαπιστώσουν αν εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο και η νομιμότητα.

Θυμίζουμε ότι παρά το βελτιωμένο κλίμα και την προσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας, η Τουρκία δεν έκανε βήμα πίσω απο τις πάγιες θέσεις της για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, την αποστρατικοποίηση των νησιών και τη Θράκη. Συνεπώς, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν εφησυχάζουν, προετοιμάζονται και ασκούνται καθημερινά με φίλες και συμμαχικές χώρες για να είναι έτοιμες όποτε απαιτηθεί.

4-3-629x420.jpeg
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα γίνουν ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια και θα εξεταστούν αντικείμενα Θαλάσσιας Απαγόρευσης, Έρευνας και Διάσωσης, πλήγματα κατά πλοίων, ναυτικοί αποκλεισμοί, αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, επιφανείας, όπως και ανθυποβρυχιακές.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, στην «EUNOMIA 4-2023» θα εξεταστεί το τακτικό σκέλος επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων καθώς και άσκηση κυβερνοπολέμου.

Aπό τη χώρα μας συμμετέχει με προσωπικό και μέσα:

  • Η Πολεμική Αεροπορία με 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, έξι RAFALE και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου.
  • Το Πολεμικό Ναυτικό με τη Φρεγάτα “Ψαρά” και το οργανικό της ελικόπτερο, 1 Υποβρύχιο και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.
  • Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ με 1 Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Αξιωματικοί επιτελείς και σύνδεσμοι στην υλοποίηση ειδικευμένων αντικειμένων.
7-2-492x420.jpeg
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Για την Ασκηση έχουν μετασταθμεύσει στη Τανάγρα Rafale της Armée de l’air τα οποια θα συμμετάσχουν σε σύνθετες ασκήσεις συνεργασίας μαχητικών με πολεμικά πλοία εντός της νοτιοανατολικής πλευράς του FIR Aθηνών, ενώ θα γίνουν και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών μαχητικών.

Η άσκηση «EUNOMIA 4-2023» συντονίζεται από τη Γαλλία και θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2023.





ΠΗΓΗ