Ένα 15λεπτο, μη προγραμματισμένο, τετ α τετ, είχε χθες με τους δικηγόρους της χώρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δικηγόροι παρουσιάστηκαν χθες στο μέγαρο Μαξίμου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με 10.008 υπογραφές για την στάση της πολιτείας απέναντί τους στο θέμα της οικονομικής στήριξής τους.

Αντιπροσωπεία των δικηγόρων (αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τους Προέδρους Γεώργιο Σταματογιάννη Δ.Σ. Πειραιώς, Αθανάσιο Ζούπα Δ.Σ. Πατρών, Αθανάσιο Μακρυγιάννη Δ.Σ. Λαμίας, Γεώργιο Μπέσκο Δ.Σ. Αιγίου, Μαρία Νάκα Δ.Σ. Ιωαννίνων και τον Αναστάσιο Ντούγκα Ταμία του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπο του Προέδρου Ευστάθιου Κουτσοχήναπήγε στο γραφείο του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για να αναπτύξει τα αιτήματα του κλάδου, όταν μπήκε στο χώρο ο πρωθυπουργός για να δει και να ακούσει και ο ίδιος τους δικηγόρους.

Η συνάντηση, παρουσία του κ. Μητσοτάκη , διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και οι δικηγόροι εξέθεσαν μια σειρά από αιτήματα, με βασικότερο την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Εκεί στάθηκαν ιδιαίτερα αναφέροντας στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αυτό μπορεί να γίνει τηρουμένων των προβλεπόμενων αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας και με χρονικό διαχωρισμό των πινακίων ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες και τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Τι τους ζήτησε

Μάλιστα αναφέρθηκαν σε αντιφάσεις της ισχύουσας ΚΥΑ , βάση της οποίας π.χ. γίνονται δίκες στο ΣτΕ όχι όμως σε άλλα δικαστήρια. Αυτο που ανέφεραν είναι πως υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις θα πρέπει να διεξάγονται ιδίως δίκες που αφορούν επείγουσες περιπτώσεις και ευαίσθητες κοινωνικές υποθέσεις (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα, δίκες αστικές και ποινικές με μάρτυρες και με χρονικό διαχωρισμό και όσες διεξάγονται εξ εγγράφων, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, κρατουμένων, μισθωτικές υποθέσεις, κ.λπ.). Ουσιαστικά δηλαδή μιλούν για διαχωρισμό πινακίων ανα ώρα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Η απάντηση του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να τους ζητήσει ένα κατάλογο με τις υποθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν υπό αυστηρές υγειονομικές προϋποθέσεις βέβαια. Επιφυλάχτηκε δε να τους απαντήσει.

Τα άλλα αιτήματα

Επίσης οι δικηγόροι ζήτησαν:

-Την απαλλαγή των δικηγόρων από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, άλλως την αναστολή τους.

-Την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

-Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020 και της προκαταβολής φόρου επόμενου έτους.

-Την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων στο ίδιο επίπεδο που έχουν ενισχυθεί και άλλοι πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι, με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

-Την απαλλαγή, άλλως τη μείωση, στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες (15%) και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ.

-Την άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 με την απόδοση των οφειλόμενων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ και τη διανομή περαιτέρω χρηματικού ποσού από τα αποθεματικά του εν λόγω λογαριασμού.

-Την άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αμοιβών νομικής βοήθειας ετών 2018, 2019 και 2020.

-Τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης σε διαδικασίες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των πολιτών, την ασφάλεια των συναλλαγών και την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών

-Την ένταξη δικηγόρων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των δικηγορικών γραφείων καθώς επίσης και την άτοκη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

-Για τους δικηγόρους είναι θέμα πρωτίστως αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του θεσμικού τους ρόλου”.

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για την ουσιαστική στήριξη των δικηγόρων αλλά όλων των επιστημόνων-Οι προεκλογικές υποσχέσεις της προς τη μεσαία τάξη αποδεικνύονται υποκριτικές

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος , “η παράσταση διαμαρτυρίας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου και το ψήφισμα των αιτημάτων τους με 10.000 υπογραφές που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό, αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων της χώρας εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης. Αναδεικνύουν όμως ταυτόχρονα και την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών για την οικονομική στήριξη, ιδίως των μαχόμενων και νέων δικηγόρων που πλήττονται περισσότερο από την υπολειτουργία των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε μεν το ψήφισμα αλλά αρκέσθηκε σε μια αμήχανη σιωπή. Εκτός των δικηγόρων, σε δραματική οικονομική κατάσταση βρίσκεται επίσης και η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, όπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση, 9 επιστημονικοί φορείς της χώρας. Η λήψη μέτρων για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και στήριξη τους είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η κυβέρνηση, κινούμενη ως τώρα με λογικές «σκόιλ ελικίκου» προσβάλει την αξιοπρέπεια του συνόλου του επιστημονικού κόσμου της χώρας και αδιαφορεί ακόμη και για την επιβίωσή του. Οι περίφημες προεκλογικές της κορώνες για τη μεσαία τάξη αποδεικνύονται ψεύτικες και υποκριτικές.

Σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Είναι πλέον ώρα να τις αναλάβει. Αλλιώς θα αποδειχθεί ακόμη μια φορά, κατώτερη των περιστάσεων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ