Από την Τουρκία, όπου δικαστές έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των απολυμένων λόγω απόπειρας πραξικοπήματος, μέχρι την προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία, αλλά και πειθαρχικές διώξεις κατά εισαγγελέων στην Γαλλία και την Ρουμανία.

Όλα αυτά τα περιστατικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της προ ημερών διαδικτυακής συνάντησης των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και συγκεκριμένα από τον κ. Γεώργιο Κασίμη και την κ. Αικατερίνη Ντόκα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕνΔΕ, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας παρουσίασε την κατάσταση των δικαστών που έχουν απολυθεί και αδυνατούν να βρουν οιαδήποτε εργασία, καθώς το όνομά τους περιλαμβάνεται στον ‘κόκκινο κώδικα’ (red code) των επίσημων αρχείων του κράτους, στον οποίο περιλαμβάνονται όσοι απολύθηκαν λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης.

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της προσβολής της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν της διοργάνωσης της πορείας στη Βαρσοβία τον Ιανουάριο του 2020, γνωστής ως ‘1000 Robes March’, στην οποία η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γεώργιο Κασίμη, υπερασπίζεται την προστασία του κράτους δικαίου στην Πολωνία με παραστάσεις στο ΔΕΕ αλλά και κατά την εκδίκαση πειθαρχικών αγωγών κατά των πολωνών συναδέλφων μας, που μάχονται για την δικαστική τους ανεξαρτησία.

Η Νορβηγία πρότεινε την Ένωση Δικαστών της Πολωνίας ‘IUSTITIA’ για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021, για τον αγώνα που καταβάλλει για την προάσπιση του κράτους δικαίου και την δικαστική ανεξαρτησία των πολωνών δικαστών και εισαγγελέων. Όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών υπερψήφισαν την πρόταση για στήριξη της υποψηφιότητας αυτής.

Η εκπρόσωπος της Ρουμανίας αναφέρθηκε σε περιπτώσεις άσκησης πειθαρχικών διώξεων κατά δικαστών που διαρκούν επί πολλά έτη και καταλήγουν σε απαλλαγή, ενώ κατά το ενδιάμεσο διάστημα στερούνται των απολαβών τους.

Η εκπρόσωπος της Γαλλίας αναφέρθηκε σε πειθαρχικές διώξεις που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά εισαγγελέων, παρόλο που υπήρχε στο πρόσωπό του ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς πριν την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, υπό την ιδιότητά του ως δικηγόρος, είχε ζητήσει την δίωξη των εισαγγελέων αυτών.

Παράλληλα, η ΕνΔΕ επιβεβαίωσε τη δυνατότητα να διοργανώσει στην Αθήνα την ετήσια συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον μήνα Μάιο του 2021, αλλά ανεβλήθη λόγω της κρίσης του κορονοϊού και ως νέα πιθανή ημερομηνία ορίζεται ο Σεπτέμβριος του 2021.

Η Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε εύθετο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς υγειονομικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ