Παρέμβαση για την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα έκανε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Η πρώτη έκθεση της ΕΕ για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, παρά τις κομψές διατυπώσεις, περιέχει ηχηρές προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση που απαιτούν παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε κρίσιμους τομείς οι οποίοι σχετίζονται με την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Σε καμία περίπτωση άλλωστε, δεν πρέπει να αποτελέσει η εξαιρετική κατάσταση της πανδημίας, το πρόσχημα για την μόνιμη παραβίαση τους».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Tάξης και Δικαιοσύνης, κατά την συζήτηση της πρώτης ετήσιας έκθεσης της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε την σημασία της λειτουργίας του κράτους δικαίου ως θεμελιακής ευρωπαϊκής αξίας, σημειώνοντας συνοπτικά τις προβληματικές αναφορές της έκθεσης για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επεσήμανε την διαπίστωση περί ελλιπούς πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα, η οποία εκθέτει την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis.

Ο κ. Ξανθόπουλος, έκανε επίσης αναφορά στην νομοθετική κατάργηση της εισαγγελίας διαφθοράς, μέσω της συγχώνευσής της με την εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος, στο σοβαρό προβληματισμό της έκθεσης για την αποτελεσματικότητα των κανόνων διαφάνειας στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, καθώς και στα ζητήματα διαφάνειας σχετικά με τα ποσά που λαμβάνονται από τα επιλέξιμα έντυπα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. Ειδική αναφορά υπάρχει μάλιστα και για την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας(λίστα Πέτσα).

Καταγράφονται επίσης στην έκθεση επιθέσεις σε μέλη των ΜΚΟ που εργάζονται με πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και εκφράζεται η ανησυχία των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετανάστευσης, για τη σμίκρυνση του χώρου δράσης τους, από το 2019 και μετά.

Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τη συνολική του αποδοτικότητα, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Στα θετικά καταγράφεται η συνταγματική αναθεώρηση για την κατάργηση της ιδιότυπης ασυλίας των υπουργών και η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής πόθεν έσχες.

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε τέλος ότι στο Κράτους Δικαίου δεν περιλαμβάνονται η λειτουργία της δημοκρατίας και τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι κατά τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης τα δικαιώματα αυτά εντάσσονται στον πυρήνα του κράτους δικαίου. «Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών ή σοβαροί περιορισμοί τους, με επίκληση την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της πανδημίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ