Το 48ωρο που διανύουμε θεωρείται καθοριστικό για τις σχετικές αποφάσεις με διάφορα σενάρια να μπαίνουν στο τραπέζι για τις «κόκκινες» περιοχές.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλο. Ζήτησε να υπάρχει επαγρύπνηση έως τέλη Μαρτίου γιατί μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τις μεταλλάξεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής.

Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές αποφάσεις θα έχουν τα αυριανά επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και το αν θα υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως ο περαιτέρω περιορισμός στην κυκλοφορία , απαγόρευση από τις 18.00 ή και αργότερα -πάντως πριν από τις 21.00- και για την Αττική.

Εάν το σενάριο αυτό προκριθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και το ωράριο των καταστημάτων, που θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Βέβαια, υπάρχει προβληματισμός  εάν αυτό το μέτρο μπορεί να αποδώσει στην πράξη για μία περιφέρεια όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, καθώς μπορεί να επιτείνει τον συνωστισμό και να αυξήσει την κινητικότητα αφού οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερη ώρα στη διάθεσή τους.

Μένει, επίσης, να δούμε εάν θα διατηρηθεί και το Click inside.

Σύμφωνα με πληροφορίες  3  μέτρα προκρίνονται επί του παρόντος:

· πιστή τήρηση και επιτήρηση του υφιστάμενου περιοριστικού πλαισίου,

· αναβάθμιση επιμέρους μέτρων, όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας

· αλλά και διατήρηση του πεδίου εφαρμογής των όποιων απαγορεύσεων σε τοπικό ακόμη επίπεδο.

Σενάριο oλικού lockdown τύπου Μαρτίου και για τα σχολεία

Αν και ακούγονται πολλά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ολικό lockdown μάλλον απομακρύνεται, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν «δείχνουν» κλείσιμο των σχολείων.

Τσιόδρας: Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλοΟ καθηγητής ζήτησε τη «μέγιστη προσοχή και υπευθυνότητα καθώς ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλο».

Τα ενεργά κρούσματα εκτιμά ότι μπορεί να αγγίξουν τα 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά σε εβδομαδιαία βάση εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Στην Αττική η αύξηση των κρουσμάτων στο 77,9%, στο Δυτικό Τομέα στο 123,5% στο Βόρειο Τομέα στο 81% στον Πειραιά στο 89,9% ενώ η πίεση θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες.

Ο κ. Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επικράτηση των μεταλλάξεων. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις» ανέφερε και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα»

Ο κ. Τσιόδρας ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

Αττική, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη  στο μικροσκόπιο των ειδικώνΑττική, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ειδικών έχοντας βαρύ ιικό φορτίο. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν για δεύτερη μέρα τετραψήφιος πανελλαδικά και η σοβαρότητα της κατάστασης αναμένεται να αποτυπωθεί στο σύστημα υγείας σε 10 με 15 ημέρες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1151 ένα νέα κρούσματα, 246 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 27 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους

Αύξηση κατά 50% δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης με τους Νίκο Χαρδαλιά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μεταβαίνουν εκεί. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογήσει η ειδική επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και αναλόγως θα εισηγηθεί παρεμβάσεις.

«Υπάρχει έξαρση δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση μέτρων, αλλά για κλιμάκωση. Θα τα δούμε την Παρασκευή. Το 60% στις ΜΕΘ δεν είναι κόκκινο, αλλά είναι ροζ», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.



ΠΗΓΗ