Το δικό του, ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, στέλνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η μάχη ενάντια στην έμφυλη βία είναι υπόθεση του συνόλου της κοινωνίας. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε: Κράτος, Αυτοδιοίκηση, εθελοντικές οργανώσεις

Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι τα ύψιστα αγαθά, που οφείλει κάθε ευνομούμενη, δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία να τα διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα: «Η βία κατά των Γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας».

Η επιμορφωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

 

 

Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως κάθε μορφή βίας -είτε είναι λεκτική είτε συναισθηματική είτε οικονομική είτε βία στην εργασία- είναι, απολύτως, καταδικαστέα. Κι αυτό, όχι επειδή το επιβάλει κάποιος νόμος, αλλά διότι κρίνεται αναγκαίο, ως ένδειξη σεβασμού προς την ανθρώπινη ελευθερία.

Ανέφερε, επίσης, πως «δυστυχώς το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πολύ διαδεδομένο», κι επισήμανε πως «η καραντίνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έδωσε τη δυνατότητα να το συνειδητοποιήσουμε, να ζήσουμε μία πιο οξυμένη πλευρά του προβλήματος. Και θεωρώ ότι ο κίνδυνος της βίας έχει μεγιστοποιηθεί σε ευάλωτες ομάδες π.χ. προσφύγων, μεταναστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Ο υπουργός σημείωσε πως το χρονικό διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την ανθρώπινη ζωή. «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της» επισήμανε, ενώ μίλησε και για τη σημασία που έχουν οι αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. «Πιστεύω ότι το θέμα της βίας κατά των γυναικών συνδέεται, απολύτως, με αυτήν την επανεξέταση αξιών στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει αντικείμενο φροντίδας και ενημέρωσης στο σύνολο της κοινωνίας. «Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και φυσικά του Κράτους, το οποίο οργανώνει τη δημόσια ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό πιστεύω, πάρα πολύ, στη διαπαιδαγώγηση των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα στις συνειδήσεις που διαμορφώνουν οι νέοι άνθρωποι. Συνεπώς, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πέρα από τα στερεότυπα των προηγούμενων γενεών περί ισχυρών φύλων και τη λογική της υποταγής της γυναίκας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι φορείς, οι οποίοι έχουν τεράστιο ρόλο σε αυτό είναι αυτοί που παρέχουν την εκπαίδευση στα παιδιά μας. Άρα το σύστημα της εκπαίδευσης, η παιδεία, είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος παράγοντας. Πολύ κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι και οι εθελοντικές οργανώσεις. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει, καθοριστικά, η Αυτοδιοίκηση, η οποία ως θεσμός είναι πιο κοντά στους πολίτες. Μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα και να συμβάλει στην αντιμετώπισή του».

Ο υπουργός τόνισε πως στην Ελλάδα γίνεται σημαντική δουλειά από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

«Η δράση της Γενικής Γραμματείας και ο ειδικός αριθμός, 15900 έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες να καταγγείλουν τη βία που έχουν βιώσει και να έρθει στην επιφάνεια το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ακόμη, ανέφερε πως η εκστρατεία που έγινε με βασικό σύνθημα: «Μίλα δεν είσαι η μόνη και κυρίως δεν είσαι μόνη», έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε πολλές γυναίκες που έχουν σπάσει τη σιωπή τους. «Υπάρχει, όμως, εκεί έξω ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που ζει στο “σκοτάδι” για τις δυνατότητες και τα δικαιώματα που έχει. Άρα πρέπει να τους μιλήσουμε για όλη αυτή την προσπάθεια. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτήν την προσπάθεια και να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες», σημείωσε.

Πρόσθετα, αναφέρθηκε και στην πλευρά των θυτών, επισημαίνοντας πως «τα άτομα αυτά, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδικές περιπτώσεις, διότι αν σήμερα ασκείς βία στη σύζυγο, αύριο θα το κάνεις και σε κάποιους άλλους ανθρώπους. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι, απολύτως, ολοκληρωμένη και να ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση των γυναικών, τη στήριξη τους στο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που φέρνει η καταγγελία αυτών των γεγονότων, αλλά και την ανάγκη να ενθαρρύνουμε αυτήν την καταγγελία, διότι τίποτα δεν είναι χειρότερο από μία ζωή καταναγκαστική, η οποία περιλαμβάνει καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε κάλεσμα προς την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, προκειμένου να δουν από κοινού με ποιον τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία. «Είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε, να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη δράση μας σε αυτόν τον τομέα. Είναι θέμα ελευθερίας και πολιτισμού για όλους μας», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ