Με απόλυτη σαφήνεια και κυρίως με ονοματεπώνυμα είχε αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στην παλαιότερη κατάθεσή της ενώπιον των αρχών η Σοφία Μπεκατώρου στα όσα -όπως καταγγέλλει- βίωσε σε νεαρή ηλικία το 1998 από μεγαλοπαράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας.

Η κατάθεση είχε δοθεί προ μηνών και – προφανώς- παρεμπιπτόντως, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για τις καταγγελίες που διατύπωσαν Έλληνες ολυμπιονίκες, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Κακλαμανάκης σχετικά με τη θεσμική λειτουργία της Ομοσπονδίας και ζητήματα διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε ως μάρτυρας η κα Μπεκατώρου και προφανώς εκεί αναφέρθηκαν, μέσα στα υπόλοιπα και οι καταγγελίες για την σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε. Το γεγονός βέβαια ότι τα ερευνόμενα αδικήματα είναι άλλα (π.χ απιστία στην υπηρεσία σε βάρος των μελών της Ομοσπονδίας) και πως κυρίως πως το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο, κράτησε το θέμα σε “χαμηλό” επίπεδο. Άλλωστε η δικογραφία παραμένει σε εκκρεμότητα. Το σίγουρο είναι ότι προφανώς στην αυτόνομη έρευνα θα αξιοποιηθεί και αυτή η κατάθεση.

Πώς οι καταγγελίες Μπεκατώρου έβγαλαν από τα… συρτάρια υποθέσεις

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκεται πλέον το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από όπου και εάν προέρχεται. Η πρόσφατη καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου φαίνεται πως έβγαλε από τις «αράχνες» αντίστοιχα περιστατικά και οδήγησε τη Δικαιοσύνη να ξεκινήσει το κυνήγι κατά της σεξουαλικής βίας.

 

Τα μηνύματα συμπαράστασης, αλλά και αντίστοιχων καταγγελιών από συναθλήτριες υπήρξαν αρκετά ώστε να αφυπνίσουν τα αρμόδια όργανα. Οι καταγγελίες για το ρόλο και τη δράση ισχυρών παραγόντων του αθλητισμού υπήρχαν πριν τη δημόσια τοποθέτηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Τώρα, η ίδια πήρε στην πλάτη της τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε και όπως όλα δείχνουν έχει αποκτήσει σοβαρούς υποστηρικτές, με τις καταγγελίες άλλων αθλητών να έρχονται να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά της, αλλά και με άλλους να στέκονται στο πλευρό της για αυτή την επιλογή.

 

Από το 2019

Το πρώτο επεισόδιο καταγράφεται πάντως ήδη από το 2019, όταν ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Νίκος Κακλαμανάκης, κατήγγειλε στη Βουλή την ύπαρξη «ανήθικων» και «διεφθαρμένων» παραγόντων στο χώρο, εμπλέκοντας μάλιστα και τον άνθρωπο που φέρεται να κατονομάζει η Σοφία Μπεκατώρου.

 

Ο Ν. Κακλαμανάκης έκανε επίσης λόγο για κατάχρηση εξουσίας, χρησιμοποιώντας μία φράση αθλήτριας, η οποία τόνιζε πως μπορεί μεν να υποστηρίζουν οι αθλητές το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών, αλλά στην περίπτωση της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, έπρεπε να υπάρχει κάποια κρατική παρέμβαση.

Τελικώς, μετά τον καταιγισμό των αποκαλύψεων ήρθε και η κρατική παρέμβαση από τον αρμόδιο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δήλωσε ΑΝΤ1 πως μπαίνει τέλος στο αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών – υπενθυμίζεται πως στο χώρο της Ιστιοπλοΐας τα στελέχη είχαν επί σειρά ετών διαρκή θητεία.

 

Κατήγγειλε μάλιστα πως ο υφυπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ του είχε ζητήσει να μην αναφερθεί ξανά σε θέμα της Ομοσπονδίας στον ίδιο. «Δεν θέλω να ξέρω. Αν είσαι μάγκας κατέβα στις εκλογές να γίνεις Προέδρος» ισχυρίζεται πως του είπε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Διέλυσε τη συνωμοσία της σιωπής

Συνάντηση με την Σοφία Μπεκατώρου είχε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό» ανέφερε.

 

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή- ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας πως «είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών».

 

Μετά τις καταγγελίες της και την έρευνα που παραγγέλθηκε, η Σοφία Μπεκατώρου θα βρεθεί ενώπιον του Εισαγγελία Πρωτοδικών αύριο Τετάρτη. Παρότι όπως έγραφε το dikastiko.gr έχει παρέλθει ο χρόνος για ποινική αξιολόγηση της πράξης του φερόμενου δράστη, όποιο κι αν είναι το αδίκημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που καταγγέλλεται, καθώς ο χρόνος παραγραφής είτε για ασέλγεια είτε για βιασμό ανέρχεται στα 15 χρόνια, η έρευνα της Εισαγγελίας ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για καταγγελίες αθλητριών και αθλητών, που υπέστησαν σεξουαλικά βίαιες συμπεριφορές από πρόσωπα που ο ρόλος τους ήταν κομβικής σημασίας για την επαγγελματική πορεία τους, σε χρόνο που δεν θα έχει παρέλθει παραγραφή και επομένως θα μπορεί να αξιολογηθεί ποινικά.

Η Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Η υπόθεση πάντως προκάλεσε κεραυνούς εκ μέρους του Αρείου Πάγου με τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα με εγκύκλιο του, να απευθύνει αυστηρές οδηγίες προς όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας προκειμένου να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στις καταγγελίες αξιόποινων συμπεριφορών κατά της “γενετήσιας ελευθερίας” που σημειώνονται σε χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας μετά το σάλο που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση της από παράγοντα του αθλητισμού, δίνει το παράγγελμα για ταχεία δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών κάνοντας χρήση της δικονομίας που προβλέπει ακόμα και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών:

“Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφέρονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από το νόμο έγκληση, από τα οποία, εγκλήματα, προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γεννετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας….”., αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ζητεί μάλιστα να ενθαρρύνονται τα θύματα να καταγγέλλουν το συμβάν με τις απαιτούμενες λεπτομέρειες και η έρευνα να γίνεται ταχύτατα: “Πρώτο χρονικώς μέλημα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ως «εισαγγελέα ακροάσεων» που καθίσταται κοινωνός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης ή βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί στην καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός”.

Παράλληλα βέβαια αναφέρει πως μέχρι να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση οφείλεται να υπάρχει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ