Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να νομοθετήσει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αναγνώρισης ως εργατικού ατυχήματος του θανάτου από Covid 19 προσώπων που σχετίζονται επαγγελματικά με την αναχαίτιση της πανδημίας.

Το θέμα είχε αφήσει ανοιχτό μιλώντας στη Βουλή προ μηνός ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, αλλά όπως φαινεται έχει μπει πλέον στη βάσανο της επεξεργασίας  με όλα τα ενδεχόμενα να είναι στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα  το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων, προκειμένου να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τη νόσο Covid-19.

Η ερώτηση

Το θέμα είχε ανακινήσει με επίκαιρη ερώτηση του ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης με θέμα την «ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ένταξη της νόσου Covid-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών».

Η νομική βάση είχε περιγραφεί από τον κ. Τσακλόγλου ο οποίος είχε πει πως η αναγνώριση του κίνδυνου αυτού μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «δηλαδή αυτό να έχει συμβεί στη διάρκεια της εργασίας τους». Όπως σημείωσε: «Το καλοκαίρι είδαμε ομάδες υγειονομικών, δυστυχώς, δεν τήρησαν πρωτόκολλα και είχαμε αρνητικότατες συνέπειες αργότερα. Αυτό δεν είναι εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα είναι κάτι το οποίο παθαίνεις κατά την ώρα άσκησης της εργασίας σου».

Τι υποστηρίζει ο βουλευτής

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης υπενθύμισε ότι το κόμμα του, από την αρχή της πανδημίας έχει καταθέσει πρόταση για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ σημείωσε ότι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νότια Αφρική, «προχώρησαν στην αναγνώριση της Covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας». Στη χώρα μας, πρόσθεσε, δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών Covid-19 στους χώρους εργασίας, ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη της Eurostat.

Κων/νος Γώγος: «Η ιδιότητα και μόνον του ιατρού δε μπορεί να συνιστά λόγω αποζημίωσης»

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Κων/νος Γώγος «..η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έφερε στο προσκήνιο ένα σοβαρό νομικό αλλά και δημοσιονομικό ζήτημα κατά πόσο οι γιατροί θα μπορούσαν θεωρητικά να αποτελέσουν θύματα εργατικού ατυχήματος αν νοσήσουν και καταλήξουν λόγω covid 19.

Η συζήτηση επί του θέματος σαφώς και τιμά το έργο και τις προσπάθειες των υγειονομικών της χώρας σε μία συγκυρία δύσκολη για όλους.

Ωστόσο, οι νομικές κινήσεις θα πρέπει να είναι φειδωλές. Καθώς αποτελεί νόμιμο και θεμελιώδες να χαρακτηριστεί ο θάνατος από πανδημία εργατικό ατύχημα, αλλά μέσα σε πολύ στενά και περιοριστικά πλαίσια.

Η ιδιότητα και μόνον του ιατρού δε μπορεί να συνιστά λόγω αποζημίωσης. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον κατά την κρίση του συντάκτη του παρόντος ελλείψεις σε επίπεδο διοικητικών παροχών που να οδήγησαν στο θάνατο. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε κραυγαλέες νομολογιακές διασταλτικές ερμηνείες που θα ξεφύγουν από την προσπάθεια προστασίας που επιδιώκεται.

Ένα πρόσθετο ζήτημα είναι το κατά πόσο ο θάνατος από covid 19 θα μπορούσε να συνιστά εργατικό ατύχημα και σε άλλα επαγγέλματα. Ο θάνατος ενός εργαζόμενου στα delivery θα μπορούσε να αποτελεί εργατικό ατύχημα; Και μόνον η σκέψη οδηγεί σε κραυγαλέο άνοιγμα των ατόμων που δικαιούνται αποζημίωση. Θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον πράξεις ή παραλείψεις του εργοδότη που να οδηγούν στην ευθύνη και εν τέλει στην αποζημίωση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ