Ένας (σήμερα) 39χρονος αστυνομικός , που καταδικάστηκε δυο φορές (σε δυο δίκες δηλαδή) σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία απίστευτης αγριότητας με 53 μαχαιριές του 33χρονου εξαδέλφου της γυναίκας του , ακολουθεί την αντίστροφη από τον Επ. Κορκονέα πορεία , όσον αφορά τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού κώδικα για την αναγνώριση ελαφρυντικών και το εύρος της ποινής σχετικά με την ανθρωποκτονία.
Ο ειδικός φρουρός που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, όταν μειώθηκε η ποινή του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, είδε τον Άρειο Πάγο να αντιδρά ακαριαία , μετά από σφοδρές επικρίσεις σύσσωμης της κοινωνίας και των συνηγόρων της οικογένειας του άτυχου μαθητή Νίκου και Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Έτσι εκκρεμεί η απόφαση Ποινικού Τμήματος επί της αίτησης (και εισήγησης προς το αρμόδιο Τμήμα) του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να αναιρεθεί η απόφαση που τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών ,σπάζοντας τα ισόβια.
Αντίστροφα
Η πορεία της υπόθεσης του 39χρονου αστυνομικού είναι αντίστροφη. Ο αστυνομικός καταδικάστηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη και όλα τα αιτήματα για ελαφρυντικά απορρίφθηκαν. Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση και να τύχει της ευνοϊκότερης διάταξης του νόμου για την ανθρωποκτονία (με το νέο ποινικό κώδικα που ισχύει από το 2019) και να γλιτώσει τα ισόβια μέσω της πρόσκαιρης κάθειρξης που προβλέπει φυλάκιση πέντε έως δεκαπέντε ετών. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, «εάν, μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, ο νόμος προβλέπει την ποινή ελαφρύτερης ποινής, ο δράστης επωφελείται από αυτήν».
Συγκεκριμένα:
Ο Αρειος Πάγος (Ζ’ Ποινικό Τμήμα 26 Νοεμβρίου 2019 ) αναίρεσε την καταδίκη σε ισόβια
μόνο ως προς το σκέλος της ποινής λόγω του Νέου ΠΚ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2ΠΚ, καθότι ο Νέος ΠΚ ως προς την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση προβλέπει διαζευκτικά ποινή ισοβίου καθείρξεως ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών , ( ενώ υπό το καθεστώς του προηγούμενου ΠΚ προέβλεπε μόνο της ποινή της ισόβιου καθείρξεως)
ΝΕΟ άρθρο 299 ΠΚ: Ανθρωποκτονία με δόλο
1. Όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
ΠΑΛΙΟ 299 ΠΚ: Ανθρωποκτονία με δόλο
1. Όποιος με πρόθεση σκότωσε άλλον, τιμωρείται με την ποινή του θανάτου ή με ισόβια κάθειρξη.
Η δίκη και το έγκλημα
Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα και καταδίκασε τον αστυνομικό σε κάθειρξη 14 ετών, ανατρέποντας δυο καταδίκες σε ισόβια, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα, αφού ήδη έχει εκτίσει περίπου 6 χρόνια , θα αποφυλακιστεί.
Το έγκλημα συγκλόνισε την πειραϊκή κοινωνία το φθινόπωρο του 2014 εξαιτίας της αγριότητάς του αλλά και της συγγενικής σχέσης του θύματος με τον κατηγορούμενο. Στο εδώλιο κάθισε ο πρώην αστυνομικός , ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατάφερε πολλαπλά πλήγματα με μαχαίρι συνολικού μήκους 25 εκατοστών και λάμας μήκους 12 εκατοστών, και ειδικότερα 53 συνολικά μαχαιριές εκ των οποίων 14 στο κεφάλι και 39 στο σώμα τα οποία και αποτέλεσαν τη μόνη ενεργό αιτία θανάτου του θύματος.
Η διένεξη μεταξύ του δράστη και του θύματος, οφείλεται σε χρηματική οφειλή του θύματος προς το δράστη, η οποία δεν υπερέβαινε τις 15.000 ευρώ και είχε προκύψει από τη συνεργασία τους ως συνιδιοκτήτες πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Πειραιά.
Μάλιστα ο κατηγορούμενος φέρεται μετά την επεισοδιακή διαφυγή του απο τον τόπο του εγκλήματος , να επέστρεψε στον τόπο της δολοφονίας, να επικαλέστηκε την αστυνομική του ιδιότητα και συγγενική του σχέση με το θύμα, “προκειμένου να εισέλθει ξανά στο χώρο και να καλύψει τα στοιχεία τα ίχνη του”.
Τέλος, φέρεται κατά την επέλευση της οικογένειας του θανόντος στο χώρο του εγκλήματος, δε δίστασε να τους προσεγγίσει και να τους αγκαλιάζει καθησυχάζοντάς τους ότι θα έκανε τα πάντα για να βρεθεί ο δράστης και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η απόφαση και τα ελαφρυντικά
Το ΜΟΕ Πειραιά ως προς την προβλεπόμενη ποινή προέκρινε της ποινή της ισοβίου καθείρξεως.
Στη συνέχεια όμως ο κατηγορούμενος (δια των συνηγόρων του Αγγ. Πάρσαλη και Νικ.Κωνταντόπουλου) αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων περί συννόμου πρότερου βίου και περί καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ακόμα και σε συνθήκες κράτησης του Ποινικού Κώδικα.
Το Δικαστήριο δέχτηκε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου (παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση) και επέβαλλε ποινή 14 ετών. Κι όλα αυτά παρόλο που κατά την υπεράσπιση, δεν εξέλειπαν οι προηγούμενες ποινικές εμπλοκές του κατηγορουμένου, σε αδικήματα ιδιαίτερα επιβαρυντικά, ιδίως δεδομένης και της ιδιότητάς του ως αστυνομικού.
Δημιουργεί νομολογικά δεδομένα;
H απόφαση αυτή αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά απόφαση ΜΟΕ το οποίο αναγνωρίζει τη συνδρομή της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου συννόμου βίου, κατόπιν της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, και δη σε αστυνομικό, ο οποίος κατά αποδοχή του Αρείου Πάγου διατέλεσε μια στυγερή δολοφονία.
Το ερώτημα , εν αναμονή της απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, είναι αν με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η νομολογία για την αναγνώριση του του ελαφρυντικού και στην υπόθεση του Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Για την ιστορία συνήγορος πολιτικής αγωγής είναι ο Θόδωρος Μαντάς και συνήγοροι υπεράσπισης του αστυνομικού οι Αγγ. Πάρσαλης και Νικος Κωνσταντόπουλος.