Ημερομηνία – ορόσημο, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, αποτελεί η 15η Ιανουαρίου για την καταβολή των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει με αίτησή τους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και 3 ακόμα Σωματεία συνταξιούχων (ΗΣΑΠ, κ.λπ.), τα οποία ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αναφέρει πως «πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, ώστε να ακυρωθεί η «υπουργική απόφαση – σκάνδαλο» του Γιάννη Βρούτση.

 

 

Πρόκειται για πιλοτική δίκη που θα διεξαχθεί στο ΣτΕ και με την οποία όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα αναδρομικά αντιστοιχούν σε εφάπαξ καταβολή έως 3.000 ευρώ στον καθένα. Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά αυτά αφορούν τα αναδρομικά των κομμένων δώρων και επικουρικών συντάξεων τα οποία δεν κατέβαλε η κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί για το ΕΝΔΙΣΥ, από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη, διεκδικεί:

  • Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Όπως εξάλλου είχε καταγγείλει το ΕΝΔΙΣΥ, με μία νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, ισχύουν μόνον οι εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευσή του σχετικού νόμου και όλες οι άλλες οι διεκδικήσεις για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους «αποσβένονται».

Στην πράξη δηλαδή –όπως αναφέρεται από νομικούς κύκλους- δεν θα έχουν καμία τύχη όσοι καταθέσουν αγωγές για τη διεκδίκηση αναδρομικών για την περικοπή των συντάξεων τους μετά τη δημοσίευση του νόμου. Αυτό ουσιαστικά επισημαίνει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό μένουν εκτός 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

 

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ