Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της συντηρητικής και βαθιά θρησκευόμενης Amy Coney Barrett στη θέση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ήδη η συντηρητική στροφή έχει αρχίσει όχι μόνο να καταγράφεται αλλά να στέκεται και απέναντι στην “επιστημονική” λογική κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία σε εθνικό επίπεδο στην Αμερική, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Τετάρτης απαγόρευσε προσωρινά στη Νέα Υόρκη να επιβάλει αυστηρά όρια παρουσίας σε σπίτια λατρείας σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως σκληρά πληγείσες από τον κορονοϊό.

Η δράση του δικαστηρίου θα μπορούσε να ωθήσει τη Νέα Υόρκη να επανεκτιμήσει αυτούς τους περιορισμούς, αλλά δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο, καθώς οι δύο ομάδες που έκαναν τις μηνύσεις ως αποτέλεσμα των περιορισμών, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οι Ορθόδοξες Εβραϊκές συναγωγές στο Μπρούκλιν και τις Κουίνς, δεν είναι πλέον υπόκεινται σε αυτούς.

Η οριακή πλειοψηφία στο δικαστήριο

Οι δικαστές χωρίστηκαν 5-4 για να εμποδίσουν το κράτος να επιβάλει τους περιορισμούς κατά των ομάδων προς το παρόν, με την πλειοψηφία να ανήκει στην Amy Coney Barrett . Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου και ο αρχηγός του δικαστηρίου John Roberts διαφωνούν.

Οι δικαστές ενήργησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ οι αγωγές που αμφισβήτησαν τους περιορισμούς συνεχίστηκαν. Σε μια υπογραφή χωρίς υπογραφή, η πλειοψηφία του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι περιορισμοί “ξεχωρίζουν τα σπίτια λατρείας για ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση”.

 

 

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια νίκη για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις Ορθόδοξες Εβραϊκές συναγωγές που εκαναν τις μηνύσεις για να αμφισβητήσουν τους κρατικούς περιορισμούς που ανακοίνωσε ο Κυβερνήτης Andrew Cuomo στις 6 Οκτωβρίου.

Οι νομικοί του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, από την πλευρά τους, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις αντιμετωπίζονταν λιγότερο περιοριστικά από τις κοσμικές συγκεντρώσεις που είχαν τον ίδιο κίνδυνο μόλυνσης, όπως συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες απαγορεύτηκαν εντελώς.

Δύο κατώτερα δικαστήρια είχαν συμφωνήσει με τη Νέα Υόρκη για να επιτρέψουν την αναστολή των περιορισμών στα σπίτια λατρείας. Υπάρχουν επί του παρόντος αρκετές περιοχές σε πορτοκαλί καθορισμένες πορτοκαλιές ζώνες, αλλά δεν υπάρχουν κόκκινες ζώνες, σύμφωνα με τον ιστότοπο της πολιτείας που παρακολουθεί περιοχές που χαρακτηρίζονται ως “καυτά σημεία”.

 

Πηγή: CBSN

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ