Σε μια νέα δικαστική εποχή , όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά εργαζομένων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οδηγεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπόθεση του ξυλοδαρμού του σταθμάρχη του μετρό από τους ανήλικους αδελφούς, οι οποίοι απολογούνται σήμερα στον ανακριτή ανηλίκων.

 

Οι επιθέσεις σε εργαζόμενους (αν και ο σταθμάρχης δεν βρισκόταν σε υπηρεσία εκείνη την ώρα, ούτε γνωστοποίησε την ταυτότητά του ) είναι ένα φαινόμενο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Επιτροπή παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα , υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα:

-Η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης (χωρίς μήνυση δηλαδή) για επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων, θα επεκταθεί από τους δημοσίους υπαλλήλους που ισχύει σήμερα, σε βάρος όλων των εργαζομένων, πιθανόν, και όλων των ιδιωτικών υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

-Η επίθεση (παράνομη βία) σε βάρος υπαλλήλου ,πιθανόν θα αξιολογείται ως επιβαρυντική περίσταση και θα αυξάνει την ποινή.

-Μέχρι σήμερα η ποινή για την παράνομη βία (άρθρο 330 – Ποινικός Κώδικας) φτάνει στα 2 έτη. Αν αφορά υπαλλήλους η σκέψη είναι να φτάσει έως τα 5 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι αν αυτή ξεπεράσει τα 3 χρόνια, αναγκαστικά ο δράστης θα πρέπει να εκτίσει το 1/10 της ποινής με βάση τον νέο ποινικό κώδικα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ήδη πάντως τα όσα συνέβαιναν στα Ειρηνοδικεία και στα συμβολαιογραφεία για τους πλειστηριασμούς, είχαν οδηγήσει σε μετατροπή σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενου, του αδικήματος της σωματικής βλάβης (308 ΠΚ) για δημοσίους υπαλλήλους διευκολύνοντας τη δίωξη και κατά συνέπεια την αυτόφωρη αναζήτηση των δραστών. “Για τη δίωξη της πράξης της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται έγκληση, εκτός αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέσθηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό, οπότε η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη (308 ΠΚ, παρ. 2).

 

Εφορίες

Ειδική περίπτωση αποτελεί το άρθρο 168 ΠΚ που αφορά τη διατάραξη της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Ο νόμος επισύρει βαρύτατες ποινές για πλημμελήματα από τρία έως πέντε έτη για όποιον διαταράσσει με οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί ότι οι επιθέσεις κατά εφοριακών άνοιξαν τον δρόμο κατά το παρελθόν στη δημιουργία νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ήδη με τον νόμο 4557/2018 στο άρθρο 66 θεσμοθετήθηκε ιδιώνυμο αδίκημα για τις επιθέσεις στους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις, σωματικές βλάβες και απειλές κατά υπαλλήλων της ΑΑΔΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αποτελούν επιβαρυντική περίσταση.

 

Στον ανακριτή οι δυο ανήλικοι για την επίθεση στον σταθμάρχη – Γιατί δεν κινδυνεύουν με προφυλάκιση

Οι δυο ανήλικοι δράστες της επίθεσης στο μετρό της ομόνοιας κατά του σταθμάρχη , αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του ανακριτή ανηλίκων, με κεντρικό μοχλό 3 πράγματα:

-Επιχειρήματα περί πρόκλησης εκ μέρους του σταθμάρχη του Μετρό, ακόμα και με κίνηση χειροδικίας εκ μέρους του , η οποία μεν δεν αποτυπώνεται σε βίντεο , αλλά κατά την άποψή τους στοιχειοθετείται από νέο βίντεο που ήρθε χθες στο φως (opentv). Σε αυτό απεικονίζεται ο σταθμάρχης να έχει βγει από το συρμό από άλλη πόρτα από τους δυο ανήλικους και να απευθύνεται σε αυτούς που κινούνται να φύγουν. Τότε ο μικρότερος γυρνά και του πετάει ένα αναψυκτικό. Ο σταθμάρχης κινείται προς το μέρος του και τότε παρεμβαίνει ο μεγαλύτερος αδελφός και αρχίζει ο ανελέητος ξυλοδαρμός του.

 

 

-Με ξεκάθαρα διατυπωμένη τη συγνώμη και με αίτημα να συναντηθούν μαζί του και να το εκφράσουν και τον ίδιο. Η μεταμέλειά τους είναι δεδομένη διεμήνυσε ο συνήγορός τους Κων/νος Δημόπουλος, εκ αρχής οι δυο ανήλικοι ενώπιον του εισαγγελέα ζήτησαν συγνώμη και εξέφρασαν την επιθυμία να το εκφράσουν και στον ίδιο δια ζώσης.

-Με απεικόνιση ακόμα και μηνυμάτων σύμφωνα με τα οποία ο πανικός τους οδήγησε να φύγουν από το σημείο και εκπεφρασμένη τη βούληση να εμφανιστούν στον εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο τους.

 

Πως το περιγράφουν

Τα δυο αδέλφια , προέρχονται από μια χωρισμένη μεν αλλά συγκροτημένη οικογένεια από το Περιστέρι, με μητέρα δημόσια υπάλληλο που είναι διαρκώς στο πλευρό τους. Ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και είναι καλοί μαθητές ενώ δεν είχαν δώσει δείγματα, επισήμως καταγεγραμμένης, παραβατικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ανήλικοι περιγράφουν το περιστατικό λέγοντας ότι αφετηρία ήταν η – κατ΄ αυτούς – προσβλητική αναφορά του ελεγκτή, για τον οποίο , όπως λένε, δεν γνώριζαν πως είχε τέτοιο ρόλο. ‘Αλλωστε και ο ίδιος είπε πως την παρατήρηση την έκανε ως πολίτης . Σε αυτό που φέρονται να επιμένουν είναι ότι αφενός τους είπε “ετσι κάνετε στο σπίτι σας;”, γεγονός που ήχησε αρνητικά στα αυτιά τους και δεύτερον πως “έκανε χειρονομία στο μάγουλο του μικρότερου αδελφού”. Αναφέρουν δε πως είχαν διάθεση αποχώρησης και έτσι ερμηνεύουν την κίνηση να του πετάξουν τα κουτάκια με τα αναψυκτικά. Όσον αφορά την μετέπειτα στάση τους (που καταγράφονται στο βίντεο) ζητούν συγγνώμη.

 

Όχι προφυλάκιση

Τα δύο ανήλικα αδέρφια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από τον εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο Μετρό στην Ομόνοια αντιμετωπίζουν το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βαθμό κακουργήματος. Eπιπλέον, ο εισαγγελέας τούς άσκησε ποινική δίωξη και για το αδίκημα της απείθειας, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα στην Αστυνομία.

Πάντως η δίωξη που τους ασκήθηκε είναι μεν σε βαθμό κακουργήματος αλλά όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας όπως σχημάτισε την δικογραφία η ασφάλεια, αλλά πιο ελαφρύ αδίκημα. Έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης, που θα πρόβαλλε ως ισχυρότερο ενδεχόμενο αν το αδίκημα ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 287 του Κωδικα Ποινικής Δικονομίας:

“Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και σε ανήλικο κατηγορούμενο που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, υπό τους όρους του προηγούμενου άρθρου και εφόσον κατηγορείται για πράξη από τις αναφερόμενες στο άρθρο 127 ΠΚ. Στην περίπτωση αυτή η προσωρινή κράτηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Η παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον ανήλικο δεν επιτρέπεται να οδηγήσει από μόνη της σε προσωρινή κράτηση. Το ένταλμα προσωρινής κράτησης πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή, λαμβανομένων κατά περίπτωση υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου”.

Πως εντοπίστηκαν

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η αστυνομία εντόπισε μέσω του facebook τoυς δύο ανήλικους. Κι αυτό γιατί τα πρόσωπα των δύο αγοριών, ηλικίας 15 και 17 ετών, φαίνονταν καθαρά στο βίντεο και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί αναζήτησαν τους λογαριασμούς αυτών και των φίλων τους στο facebook. Ετσι έγινε η ταυτοποίηση και η σύλληψή τους.

Ο ειδικός φρουρός

Καθοριστικές για το έργο της αστυνομίας ήταν και οι συνομιλίες ανάμεσα στη μητέρα των ανηλίκων και τον ειδικό φρουρό που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία . Οι συζητήσεις ήρθαν στο φως έπειτα από την άρση απορρήτου που έγινε στο τηλέφωνο της μητέρας η οποία είχε οικογενειακές σχέσεις με τον αστυνομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μία συνομιλία η μητέρα των αγοριών φέρεται να ενημερώνει τον ειδικό φρουρό πως «κατέβηκαν» όλα τα μηνύματα των ανηλίκων από το facebook και το instagram, ενώ εκείνος φέρεται να της απαντά πως οι αρμόδιες Αρχές μπορούν και τώρα να τα εντοπίσουν. Στη δεύτερη επαφή, η γυναίκα φέρεται να ενημερώνει τον ειδικό φρουρό πως κάποιος παρακολουθεί το σπίτι τους, ενώ εκείνος της ζητά να σημειώσει τον αριθμό των πινακίδων ώστε να εξακριβώσει αν πρόκειται για ασφαλίτες.

Σε διαθεσιμότητα ο ειδικός φρουρός

Ο 27χρονος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του αρχηγού της αστυνομίας, ενώ ο συνήγορος του Κων/νος Γιαννελάκης, επισημαίνει πως αρνείται την κατηγορία και η πρόθεσή του ήταν να ενημερώσει την υπηρεσία του αλλά δεν πρόλαβε.. Μάλιστα φέρεται να υπάρχει και αποτυπωμένη η βούλησή του να αναφέρει πως θα τους παραδώσει ο ίδιος στην αστυνομία μαζί με τον δικηγόρο τους.

 

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ