Από τη νέα παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ρολά θα ανεβάσουν όπως αποφασίστηκε από την Δευτέρα μόνον τα εποχικά καταστήματα.

«Κατ’ εξαίρεση από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για συνολικά 110 καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην αγορά των εποχικών ειδών και θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Η απόφαση δεν αφορά όλα τα καταστήματα που πουλάνε μεταξύ άλλων και χριστουγεννιάτικα είδη.

«Είναι πολύ λίγα τα καταστήματα, 110 στην Ελλάδα και είναι ένα είδος απολύτως εποχικό. Ήδη έχουμε απελευθερώσει την πώληση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, καθώς δεν μπορούσαν να περιμένουν οι παραγωγοί για να τα κόψουν. Καταλαβαίνω ότι δυσαρεστώ τα άλλα καταστήματα που πουλούν εποχικά ήδη, αλλά δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ανθρώπους στην οικονομική καταστροφή. Υπήρξε συζήτηση με τους επιστήμονες και τον κ. Τσιόδρα για το αν μπορούμε να πάρουμε αυτό το μικρό ρίσκο. Δε θα αφήσουμε κανέναν πίσω» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο Mega.

«Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Αλλιώς θα ήταν όλα απλά. Ανθρώπινη ζωή είναι και τα ψυχικά θέματα, και τα οικονομικά, και να ζήσει η οικογένειά σου. Έχουμε εδώ ανθρώπους του μεροκάματου που πουλάνε μόνο τώρα και αν δεν πουλήσουν τώρα καταστρέφονται οικονομικά. Και είναι λίγοι. Θα παρακολουθούμε να λειτουργούν οι κανόνες. Πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπαραταχτούμε και με αυτούς. Δεν είναι ίδιο το κριτήριο για την υπόλοιπη αγορά που και αυτή προφανώς έχει πρόβλημα. Η εστίαση θα έχει δουλειά όταν ανοίξει. Ο άλλος αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα πουλήσει την 1η Ιανουαρίου», διευκρίνισε.

Με ποιο SMS η μετάβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες η μετάβαση στα εποχικά καταστήματα οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 2 δηλαδή αυτόν που αφορά μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Αν και συγκεκριμένος κωδικός ισχύει μέχρι τις 9 το βράδυ, τα εποχικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν σήμερα από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Σε κάθε περίπτωση στα καταστήματα θα ισχύουν όλα τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η είσοδος των πελατών βάσει των τετραγωνικών μέτρων. Μία από τις σκέψεις είναι επίσης, οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα για την παραλαβή των παραγγελιών τους.

Ανεξάρτητα εάν θα υπάρξει ή όχι και άλλη παράταση πέραν της 14ης Δεκεμβρίου, ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα είναι όπως είχε αναφέρει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανοίξουν από τα μέσα του μήνα και τα κομμωτήρια.

Ο γρίφος των σχολείων

Αρνητικοί εμφανίστηκαν την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι στο άνοιγμα των σχολείων. Μετά τη συνεδρίαση τους αποφάσισαν πως τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές με στόχο να ελεγχθούν και οι μετακινήσεις γονέων και άλλων συγγενών που μεταφέρουν τα παιδιά στις δομές.

Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν νέα συνεδρίαση για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και εάν έχει καταγραφεί μεγάλη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου ενδέχεται να εξεταστεί το άνοιγμα μόνον των δημοτικών σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.grΠΗΓΗ