Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 50.000 έμειναν άστεγοι από τη φωτιά που ξέσπασε σε προσφυγικό καταυλισμό Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές.

Οι αρχές της χώρας ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπερασπίστηκαν τη χρήση συρματοπλέγματος γύρω από τους τεράστιους καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ.

Πρόσφυγες Ροχίνγκια διαμαρτυρήθηκαν μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάποιοι τραυματίστηκαν προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο μέσα από τα συρματοπλέγματα για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οργανώσεις αρωγής των προσφύγων και αξιωματούχους των Ροχίνγκια, το συρματόπλεγμα εμπόδισε το έργο των διασωστών και προκάλεσε τραυματισμούς στους ανθρώπους που προσπαθούσαν να σωθούν από την πυρκαγιά.

«Οι προσπάθειες διάσωσης αποδείχθηκαν δύσκολες εξαιτίας της ύπαρξης συρματοπλέγματος» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο ΟΗΕ καθώς και διεθνείς και τοπικές οργανώσεις αρωγής.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, μια μουσουλμανική μειονότητα από τη Μιανμάρ, ζουν σε φρικτές συνθήκες σε καταλύματα φτιαγμένα από μπαμπού και πανιά στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ αφού έφυγαν από τη χώρα τους το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις.

Ο επίτροπος προσφύγων του Μπανγκλαντές Σαχ Ρέζουαν Χάγιατ απάντησε ότι «πιστεύω πως τα συρματοπλέγματα δεν εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης. Υπάρχουν αρκετές οδοί μέσα στους καταυλισμούς και εκατοντάδες υπάλληλοί μας, αστυνομικοί και εθελοντές ήταν παρόντες για να σώσουν» τους πρόσφυγες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε μέσα στους καταυλισμούς για λόγους ασφαλείας τους τελευταίους μήνες και προκειμένου να χρησιμεύσει ως όριο μεταξύ των διάφορων καταυλισμών.

«Το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε στα εξωτερικά όρια των καταυλισμών για την ασφάλεια των Ροχίνγκια. Αν τα συρματοπλέγματα χρησίμευαν ως φράχτης, πώς δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και ημιφορτηγά της αστυνομίας κατάφεραν να εισέλθουν στους καταυλισμούς 20 λεπτά αφού ξέσπασε η πυρκαγιά;» διερωτήθηκε.

Ο Χάγιατ απέρριψε εξάλλου την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι 400 άνθρωποι αγνοούνται μετά την πυρκαγιά της Δευτέρας, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι Ροχίνγκια αναζήτησαν καταφύγιο σε συγγενείς τους σε γειτονικούς καταυλισμούς, σε σχολεία ή σε κέντρα τράνζιτ για πρόσφυγες.

«Μέχρι στιγμής δεν πιστεύουμε ότι κάποιος λείπει» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές του Μπανγκλαντές και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγείρουν σκηνές και προσωρινά καταλύματα για τους πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για κάποιον αγνοούμενο, ενώ αντίθετα έχει ανακρίνει οκτώ ανθρώπους για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάγιατ, η πυρκαγιά ξεκίνησε από μια σόμπα προτού εξαπλωθεί γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και των φιαλών αερίου που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να μαγειρέψουν.



ΠΗΓΗ